ПРАВОСЛАВЦИ У ИРАНУ
Јерменска катедрала у Техерану

У централном делу пословног средишта Техерана, на углу једног од главних булевара Карим Кан Занд и дугачке Неђатолахи улице, успиње се катедрала Светог Саркиса (ратника) Јерменске апостолске цркве. Катедрала је највећа хришћанска богомоља у престоници Ирана, висока 36,5 метара, чији су спољни и унутрашњи зидови прекривени белим мермером. Красе је два звоника. Градња црква је почела 1964, завршена 1970, а обновљена је 2000. и 2006. године

У дворишту је споменик посвећен жртвама геноцида над Јерменима. На постољу су натписи на персијском и јерменском језику, са датумом 24. април 1915, познатим као Црвена субота. Тада су турске власти, по јерменском тумачењу, почеле депортацију њихове националне интелектуалне елите. Према јерменским изворима, младотурски режим је погубио милион и по  Јермена. Турска одбија да призна овај масакар и да уопште расправља о геноциду као таквом.

У Цркви Светог Саркиса су зидови изнад олтара, и са обе његове стране, прекривени библијским сликама: Богородица са Исусом, Вазнесење Господње, Свети Јован Крститељ крсти Исуса, Распеће Христово. Стилом подсећају на Микеланђелове радове у Сикстинској капели у Ватикану. Са плафона се спуштају раскошни лустери тиркизне боје. На зидовима и витражима прозора цркве су лепе слике са библијским и националним сценама, те Исусовим ликом.

Група новинара из Србије је посетила катедралу усред радног дана крајем августа 2017. Без других посетилаца, богомоља је одисала миром и спокојем. Домаће колеге кажу да је катедрала живахно место окупљања Јермена из Техерана и њихових пријатеља, или радозналих Иранаца током Божића и Ускрса. Тада су на прозорима цртежи у бојама, а испред цркве бројни украси и декорације крај којих се сликају хришћани и њихови гости муслимани.

У Ирану се причешће у Божићној ноћи и о Ускрсу служи у око 600 цркава. Пажњу привлачи богослужење у Цркви Мајке Марије у Урмији, највећем граду у Западном Азербејџану, 770 километара северозападно од Техерана. У Урмији са око 700.000 становника на надморској висини од 1.300 метара, асиријску богомољу сматрају другом најстаријом у хришћанском свету, после Цркве рођења Христовог у Витлејему, на Западној обали.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању