PRAVOSLAVCI U IRANU
Jermenska katedrala u Teheranu

U centralnom delu poslovnog središta Teherana, na uglu jednog od glavnih bulevara Karim Kan Zand i dugačke Neđatolahi ulice, uspinje se katedrala Svetog Sarkisa (ratnika) Jermenske apostolske crkve. Katedrala je najveća hrišćanska bogomolja u prestonici Irana, visoka 36,5 metara, čiji su spoljni i unutrašnji zidovi prekriveni belim mermerom. Krase je dva zvonika. Gradnja crkva je počela 1964, završena 1970, a obnovljena je 2000. i 2006. godine

U dvorištu je spomenik posvećen žrtvama genocida nad Jermenima. Na postolju su natpisi na persijskom i jermenskom jeziku, sa datumom 24. april 1915, poznatim kao Crvena subota. Tada su turske vlasti, po jermenskom tumačenju, počele deportaciju njihove nacionalne intelektualne elite. Prema jermenskim izvorima, mladoturski režim je pogubio milion i po  Jermena. Turska odbija da prizna ovaj masakar i da uopšte raspravlja o genocidu kao takvom.

U Crkvi Svetog Sarkisa su zidovi iznad oltara, i sa obe njegove strane, prekriveni biblijskim slikama: Bogorodica sa Isusom, Vaznesenje Gospodnje, Sveti Jovan Krstitelj krsti Isusa, Raspeće Hristovo. Stilom podsećaju na Mikelanđelove radove u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Sa plafona se spuštaju raskošni lusteri tirkizne boje. Na zidovima i vitražima prozora crkve su lepe slike sa biblijskim i nacionalnim scenama, te Isusovim likom.

Grupa novinara iz Srbije je posetila katedralu usred radnog dana krajem avgusta 2017. Bez drugih posetilaca, bogomolja je odisala mirom i spokojem. Domaće kolege kažu da je katedrala živahno mesto okupljanja Jermena iz Teherana i njihovih prijatelja, ili radoznalih Iranaca tokom Božića i Uskrsa. Tada su na prozorima crteži u bojama, a ispred crkve brojni ukrasi i dekoracije kraj kojih se slikaju hrišćani i njihovi gosti muslimani.

U Iranu se pričešće u Božićnoj noći i o Uskrsu služi u oko 600 crkava. Pažnju privlači bogosluženje u Crkvi Majke Marije u Urmiji, najvećem gradu u Zapadnom Azerbejdžanu, 770 kilometara severozapadno od Teherana. U Urmiji sa oko 700.000 stanovnika na nadmorskoj visini od 1.300 metara, asirijsku bogomolju smatraju drugom najstarijom u hrišćanskom svetu, posle Crkve rođenja Hristovog u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

 

Piše Borislav KORKODELOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju