БРДО ХЕРОЈА ВОЈВОДЕ СИНЂЕЛИЋА:
ЈЕСЕН НА ЧЕГРУ

На само осам километара североисточно од центра Ниша, између села Каменица и Доњи Матејевац, ближе Каменици, налази се мало природно узвишење Чегар. Ово узвишење је од чувене битке 1809. године у Првом српском устанку, постало истакнуто историјско место у националном сећању и писаној историји борби за слободу српског народа.

Наиме, на овом месту је 31. маја 1809. године ресавски војвода Стеван Синђелић у љутом боју са Турцима, пуцао у сопствену барутану како би зауставио продор и напредовање вишеструко бројније турске војске, и тада су херојски страдали сви његови борци на челу са њим, али и многобројни турски војници. Од одрубљених и одраних глава српских бораца, Турци су на ондашњој источној периферији Ниша сазидали чувену Ћеле-кулу.

Прво спомен-обележје на Чегру подигнуто је по ослобођењу Ниша од Турака, 1878. Године, у виду мање гранитне пирамиде. Споменик је подигао српски књаз Милан Обреновић, ослободилац Ниша и јужне Србије. У част обележавања 50.годишњице ослобођења од Турака, 1927, у присуству тадашњег краља Александра Карађорђевића, подигнут је и освештан данашњи споменик у виду војног утврђења – куле, по пројекту Јулијана Дј (Ђ)упона, архитекте из Ниша. Садашње споменобележје подигнуто је на истом месту где се налазио првобитни гранитни споменик, који је сачуван и задржан у приземној ниши новоподигнутог споменика. Изнад те нише налази се бронзано попрсје војводе Стевана Синђелића, рад нишког вајара Славка Милетића.

Приликом обележавања 180 година од чувене Чегарске битке, уређен је плато око споменика и обновљен је сам споменик. Већ три деценије домаће и стране туристе, ђачке и остале стручне екскурзије из земље и иностранства на овом спомен-комплексу дочекује чувени музејско-туристички волонтер из суседног Матејевца, Селомир Марковић Селе. Више од деценије и по му у овој важној презентацији овог споменкомплекса помажу и сви чланови породице. Прошле године је добио годишњу награду Града Ниша „11. јануар“. Породица се, иначе, издржава продајом туристичких сувенира. Сваки посетилац, од ових гостопримљивих домаћина и чувара, редовно бива понуђен бесплатном кафом и ратлуком са орасима.

Сваком добронамерном посетиоцу остаје у трајном сећању, непоновљиво гостопримство и љубазност ове породице, а на првом месту надахнута и садржајна беседа Селета Марковића, којом држи у пуној пажњи посетиоце овог светог места и након одласка са Чегра.

Текст и фото Бранислав Тикић