ВРЕМЕПЛОВ ”ИЛУСТРОВАНЕ”:
ЈЕСИ ЛИ ТИ ОНАЈ МАКЕДОНЧИЋ

Горњи Милановац, маја


Пре неколико дана звоно је огласило крај школске године за последње матуранте и уједно и крај старе добре и веома познате гимназије Таковски устанак” у Горњем Милановцу. Ова гимназија, заједно са осталим својим другама у Србији одлази у заслужену пензију, уступајући место усмереној школи.
Случај је хтео да је та стара клепетуша која је означила крај ове школе, равно пре једног века, 1879. године
, најавила и почетак њеног рада.
Директор гимназије професор Миломир Глишић, и сам ученик ове школе, објашњава:
Недавно, приликом реновирања зграде нашли смо звоно на тавану и поставили га на старо место.
Тако ће Милановчани ових дана, прослављајући стогодишњицу гимназије, уједно ову установу испратити у пензију. За ту свечаност мештани и ђаци се увелико припремају. Директор Глишић је за ову прилику, с муком и уз помоћ бивших ученика
, једва сакупио нешто докумената о школи јер је она због напредних идеја њених ђака и професора често затварана, архива школе заплењивана или спаљивана као што је то било 1915. и 1941. године, када је зграда бомбардована и запаљена.
Кнез нервира краља
Сачуван је, срећом, каже директор Глишић, документ о оснивању школе. У њему стоји:
На молбу Општине горњомилановачке, министар просвете и државних послова 13. августа 1879. године број 41085 доноси одлуку да се у Горњем Милановцу, 1879/89 школске године отворе два разреда гимназије реалке.”
На крају се констатује да је
у буџету за 1879. годину стављено три хиљаде гроша као издатак за ову школу”.
Већ 1898. гимназија је укинута, по свој прилици, из политичких разлога. Делегатима који су отишли у Ниш да владу моле да се школа не укида, министар просвете Андра Ђорђевић је одбрусио:
Шта, хоћете гимназију, па да се шири радикализам и социјализам…” После тога упућена је молба краљу. Међутим, ни то није помогло.
Гимназија је поново касније отварана и затварана и најзад 1912. године почела редован рад и то не више по приватним кућама него у својој згради направљеној прилозима из целе земље и названој Дом Милоша Великог”.
После првог светског рата школа је убрзо постала тесна јер су из године у годину оснивани нови разреди, па је зграда 1939. године дограђивањем добила данашњи изглед, а Милановац потпуну гимназију.

Богосав Марјановић
(објављено 29.
5.1979.)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању