VREMEPLOV ”ILUSTROVANE”:
JESI LI TI ONAJ MAKEDONČIĆ

Gornji Milanovac, maja


Pre nekoliko dana zvono je oglasilo kraj školske godine za poslednje maturante i ujedno i kraj stare dobre i veoma poznate gimnazije Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu. Ova gimnazija, zajedno sa ostalim svojim drugama u Srbiji odlazi u zasluženu penziju, ustupajući mesto usmerenoj školi.
Slučaj je hteo da je ta stara klepetuša koja je označila kraj ove škole, ravno pre jednog veka, 1879. godine
, najavila i početak njenog rada.
Direktor gimnazije profesor Milomir Glišić, i sam učenik ove škole, objašnjava:
Nedavno, prilikom renoviranja zgrade našli smo zvono na tavanu i postavili ga na staro mesto.
Tako će Milanovčani ovih dana, proslavljajući stogodišnjicu gimnazije, ujedno ovu ustanovu ispratiti u penziju. Za tu svečanost meštani i đaci se uveliko pripremaju. Direktor Glišić je za ovu priliku, s mukom i uz pomoć bivših učenika
, jedva sakupio nešto dokumenata o školi jer je ona zbog naprednih ideja njenih đaka i profesora često zatvarana, arhiva škole zaplenjivana ili spaljivana kao što je to bilo 1915. i 1941. godine, kada je zgrada bombardovana i zapaljena.
Knez nervira kralja
Sačuvan je, srećom, kaže direktor Glišić, dokument o osnivanju škole. U njemu stoji:
Na molbu Opštine gornjomilanovačke, ministar prosvete i državnih poslova 13. avgusta 1879. godine broj 41085 donosi odluku da se u Gornjem Milanovcu, 1879/89 školske godine otvore dva razreda gimnazije realke.”
Na kraju se konstatuje da je
u budžetu za 1879. godinu stavljeno tri hiljade groša kao izdatak za ovu školu”.
Već 1898. gimnazija je ukinuta, po svoj prilici, iz političkih razloga. Delegatima koji su otišli u Niš da vladu mole da se škola ne ukida, ministar prosvete Andra Đorđević je odbrusio:
Šta, hoćete gimnaziju, pa da se širi radikalizam i socijalizam…” Posle toga upućena je molba kralju. Međutim, ni to nije pomoglo.
Gimnazija je ponovo kasnije otvarana i zatvarana i najzad 1912. godine počela redovan rad i to ne više po privatnim kućama nego u svojoj zgradi napravljenoj prilozima iz cele zemlje i nazvanoj Dom Miloša Velikog”.
Posle prvog svetskog rata škola je ubrzo postala tesna jer su iz godine u godinu osnivani novi razredi, pa je zgrada 1939. godine dograđivanjem dobila današnji izgled, a Milanovac potpunu gimnaziju.

Bogosav Marjanović
(objavljeno 29.
5.1979.)

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju