НОВА ВОЈНА БАЗА КОД КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ
Још ни крамп није убоден

Прошло је више од годину дана од како су Приштина и такозване Косовске безбедносне снаге најавили да ће почети са градњом прве велике војне базе за тзв. Косовску војску, изнад источног дела Косовске Митровице, али до сада, на овом месту још ни крамп није забоден, нити се на терену може видети да ће скорије почети било каква градња. У то смо се уверили, у суботу, 26. марта, када смо посетили ово место на око 800 метара надморске висине.

Одлуком Скупштине општине Јужна Митровица, од  26. марта 2021. године, Општина је пребацила власништво над 191 хектаром на Црнуши Косовским безбедносним снагама за изградњу војне базе.

Црнуша, на 1.010 метара надморске висине, са источне стране Косовске Митровице са чијег се врха, као на длану, виде четири српске општине на северу, са већинским српским становништвом и десетине села, идеалан је простор за надгледање северног српског дела Kосова и Метохије.

До Црнуше се стиже из насеља Шупковац, на излазу из Митровице за Приштину, асфалтним путем са великим успоном и више серпентина.

Истина је да се са врха Црнуша види већи део севера КиМ, но, са места где ће бити база, север Косова се не види уопште. База ће бити на локацији са јужне стране Црнуше, испод врха бар 200 метара, одакле се поглед пружа на косовску равницу.

На врху Црнуша данас се налази чак девет којекаквих предајника и репетитора за мобилне оператере, радио и ТВ станице и гвоздени стубови друге намене.

На месту где ће бити база, пре 1999. године Војска Југославије је обављала вежбе, бојева гађања из пешадијског наоружања, а на тој локацији средњошколци из Косовске Митровице су, после седамдесетих година прошлог века, редовно  имали обуку гађања из пушака (М 48) са бојевом муницијом из предмета Предвојничка обука, а касније Општенародна одбрана.

На истој локацији је и Кфор после 1999. имао  редовно  бојево гађање из пешадијског наоружања.

Како се планира, овде ће бити изграђен велики војни камп ​​у коме ће бити стациониране и јединице америчке војске и других земаља које су део НАТО савеза.

Изградња војне базе у Јужној Митровици може се оценити као још једна од провокација власти у Приштини, јер Косово на основу међународних споразума нема право на оружане снаге. Безбедносне снаге Косова (БСК) дају неубедљив аргумент градње базе, јер се зна да Кфор има редовне вежбе са БСК на свим нивоима. Не треба пренебрегнути чињеницу да Резолуција 1244 не разматра формирање или успостављање војних база, осим база Кфора. Осећај угрожености и несигурности се повећао код Срба. Све  је више база у окружењу и све мањи осећај безбедности.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању