Мода је уметност
ЈУБИЛАРНИ Belgrade Fashion Week

Овог новембра је Београд у знаку модне и богатих модних дешавања. Није ни чудо јер Београдска недеља моде слави свој јубилеј – своје 50-то издање. На Београдској недељи моде, једној од најпосећенијих модних манифестација у Србији и региону, до сада је за двадесет пет година постојања реализовано чак 1.100 модних ревија. Манифестацију је посетило преко пола милиона гледалаца, на њој се представило око 1.500 самосталних дизајнера, 420 модних брендова али и 180 интернационалних гостију. Реализовано је и око 50 хуманитарних акција и програма. Моделе је носило преко 10.000 манекена, у организацији овог престижног догађаја је учествовало више од 14.000 људи, а све се дешавало на 60 типичних и атипичних градских локација. Статистика говори за себе, јер јубилеј је заиста импресиван и по бројкама али и емотивном значају за модну сцену. Посебну атракцију овом јубилеју даје ексклузивни партнер манифестације – L’Oreal Paris, глобални лидер у индустрији лепоте, због чега се овогодишња манифестација зове L’Oreal Fashion Week.

Љубитељи моде и уметности, у периоду од 8. новембра па све до 1. децембра, уживају у врхунском програму, достојном овог јубилеја, који ће трајати више од три недеље.

Јубиларни програм представиће најважније аспекте манифестације, пре свега, развој ауторског модног дизајна, којем је Београдска недеља моде од самог почетка суштински посвећена и коме је дала непроцењив допринос. Многи дизајнери су уз ову смотру почели, расли, обликовали се и постали препознатљиви, а овом приликом су на ревији свечаног отварања L’Oreal Fashion Week-a представили своје виђење теме Fashion is Art. Овај велики модни догађај био је и својеврстан пресек српске модне сцене, јер се управо на овој јединственој ревији представило 80-так препознатљивих модних имена, етаблираних од 90-тих година прошлог века до данас. Био је то заиста ретроспективни величанствен догађај.

Дизајнери који учествују у овој манифестацији у оквиру програма  „Ауторски модни дизајн“, јесу неке од легенди српског модног дизајна попут Драгане Огњеновић, која је отворила прво издање Недеље моде, преко Доде Комад, уважене професорке ФПУ, Бошка Јаковљевића и његове атрактивне мушке моде, сјајних дизајнера из Belgrade Design districta и талентоване Невене Ивановић, све до прослављеног дизајнера Игора Тодоровића, који ће бити у самом финалу овог догађаја, крајем новембра.

 

Текст Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању