Глава императора Галерија
ЈУБИЛЕЈ ВЕЛИКОГ АРХЕОЛОШКОГ ОТКРИЋА

Мала је била Галерија Српске академије наука и уметности пре три деценије када је у том простору јавности представљен епохални налаз са археолошког локалитета Гамзиград (Феликс Ромулијана) код Зајечара. Тог дана је академик Драгослав Срејовић, руководилац истраживања, показао налаз и говорио о његовом значају не само за српску већ, буквално, за светску археологију.

Недељама пре тога у круговима археолога се „шушкало“ да академк Срејовић има налаз са Гамзиграда који ће локалитет да учврсти у сам светски врх археолошких налазишта из времена древног Рима. А то велелепно здање које је Галерије подигао у крају где је рођен и посветио га мајци Ромули, по којој је и названо Ромулијана, и данас сија истим сјајем као и пре безмало два миленијума када је сазидано. Палата Ромулијана и сада изгледа царски. Моћно и раскошно, заправо. На сваком кораку, у сваком детаљу види се да је много знања, вештине и пара уложено у њу. А како и не би кад су се пред почетак градње овде из целог Римског царства сјатиле најбоље занатлије, клесари, зидари, сликари да од скупоценог материјала донетог са разних страна света израде и украсе дворац за императора Галерија. Почеци градње везују се за 305. годину, али је она зидана све до Галеријеве смрти 311. године.

Ако је судити према последњим археолошким истраживањима Феликс Ромулијана није била само палата цара Галерија како се претпостављало. Налазио се ту читав град. После геомагнетских и геофизичких снимања обављених ван зидина, северозападно од царске палате, откривена је грађевина огромних димензија. У последњих неколико година ово је тридесети објекат евидентиран на овом месту и ван зидина палате, што би могло да упути на чињеницу да је заправо палата саграђена у близини неког града. Да ли ово може да промени важећу теорију о пореклу и родном месту Галерија, запитали су се стручњаци. Јер, према досадашњим сазнањима Гај Валерије Максимијан Галерије, како је било пуно име императора Галерија, био је пастир рођен у овим крајевима. Чињеница да се око палате налазио град наводи научнике на претпоставку да је Галерије можда рођен баш у њему.

У тој палати, или том граду, где је глава нађена ископано је пре тога много вредног материјала. Па и једна рука од египатског порфира као и глава, која држи земљину куглу. Пронађена глава свакако је део статуе којој је припадала и рука.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању