Тотални успех операције из 1944. године
ЈУНАЦИ МИСИЈЕ ХАЛИЈАРД

Догађају су присуствовали и потпредседница Владе Маја Гојковић, амерички амбасадор Кристофер Хил, затим Џон Капело као председник Фондације Халијард, принц престолонаследник Александар Карађорђевић  и потомци оних који су спасили савезничке пилоте.

Маја Гојковић је истакла значај овог догађаја за читав српски народ:

– Изузетно ми је задовољство што сам овде у Прањанима, просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи света уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности и заједничке борбе за слободу у Другом светском рату. На овом месту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији.

Престолонаследник Александар положио је венац на коме пише: „Херојима мисије Халијард, храбрим војницима Југословенске војске у отаџбини“.

– Херојство наших војника, припадника Краљевске војске, који су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте нешто је што никада не смемо заборавити – рекао је Карађорђевић. – Авијатичари који су спасени у Србији током мисије „Халијард“ односно „Ваздушни мост“ често су називани „Заборављених 500“. То је зато што је веома дуго истина о овој величанственој операцији држана у мраку и била забрањена да се помиње. Али, истина се никада не може сакрити, а борба за њено откривање може бити тешка, али је увек праведна. Зато пилоти који су спасени заправо нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца, Краља Петра Другог, као врховног команданта војске, започели и успешно извели операцију спасавања својих савезника. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су белег који нам показује пут за будућност.

Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Краљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Канцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге, једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.

Амбасадор САД Кристофер Хил говорио је о важности поштовања овог догађаја и народа који је направио велики подвиг: „Ми нисмо овде да разговарамо о бруталности тог рата у историји, ми смо овде да изразимо почаст људима који су се борили том рату и у тој тешкој ситуацији која је кулминирала овде у Прањанима. Шта год да кажемо овде, неће се дуго памтити, али оно што су ти људи урадили пре 79 година никада се неће заборавити.“

Председник Фондације Халијард, Џон Капело, захвалио се свима који годинама учествују у обележавању годишњица Операције Ваздушни мост, и истакао значај тога што се сваке године прикључи неко нови јер је важно и да млади људи схвате значај овога што је урађено у прошлости:

– Није ово само једна чудесна историја – спасавање 500 америчких пилота и савезаника током периода од пет месеци баш испред носа непријатеља, а да нису били примећени, без иједног јединог губитка – то је један тотални успех“.

Након комеморације на старом аеродрому, у цркви је служен помен за хероје ове мисије, а потом су сви гости посетили школу у Прањанима.

 

Пише С. Јокановић