Дуг и добар живот за све
ЈУЖНА КОРЕЈА

Гечонђол, што дословно значи „Дан када се небо отворило“, означава оснивање прве државе Корејаца, древне Гођосон, 2333. године пре нове ере, када се легендарни краљ Дангун попео на престо. Оснивач Кореје Дангун је изградио нацију са циљем „општег добра људи“. Гечонђол има посебно значење, да увелико користи људима и разумно влада светом.

„Током историје, корејски народ је преживео и напредовао на истом месту, на Корејском полуострву, са истим духом поштовања према другим људима не само Кореје, већ и света”, казао је Ли Ђеунг, амбасадор Републике (Јужне)  Кореје у Србији, на прослави Гечонђола у Белом двору у Београду. “Верујем да дух универзалног хуманизма Кореје може бити полазна тачка за билатералне односе између Кореје и Србије, јер две земље имају сличну историјску прошлост и личне карактеристике заједништва и поштовања према људима.” – додао је Ли Ђеунг.

Амбасадор Ли је, у говору који одржао делом и на српском језику, приметио да због ковида 18 у последње три године у Кореји и Србији није било важних размена високих званичника, а људи из обе земље нису могли да посећују једни друге. „Са постепеним завршетком пандемије, прилично сам сигуран да ће бити више посета на високом нивоу обе владе и сигурно ће се повећати број туриста.“ – казао је Ли.

Амбасадор је, поред сарадње у области привреде између двеју држава, указао да ни Србија „није изузетак“ у уживању у корејској култури, данас популарној широм света. „У јулу је наша Амбасада организовала изложбени догађај за амбициозне К-поп плесне групе и певаче. Био сам задивљен њиховим високим нивоом наступа и жељом да боље упознају корејску културу“ – истакао је Ли.

У Јужној Кореји славе пет великих државних празника: Самилђол (Дан покрета за независност, 1. март), Квангбокђол (Дан ослобођења, 15. август), Гечонђол, Дан хангула (Дан када је корејски краљ Сеђонг из 15. века изумео национални алфабет Хангул, 9. октобар) и Ђехонђол (Дан устава, 17. јули). Тих дана се широм земље слави уз подизање јужнокорејске заставе у част националних вредности и идентитета.

Гечонђол се такође обележава у Северној Кореји, мада не као државни празник. Годишње церемоније се одржавају у маузолеју Дангуна, оснивача Гођосона, у близини Пјонгјанга, главног града Демократске Народне Републике Кореје (ДНРК).

Легенда о настанку Кореје и савремена прослава Гечонђола представљају одавање почасти тројству митских оснивача Кореје, отац-син-унук. Први, Хванин је био Господар неба и утемељитељ корејске нације. Према легенди, Хванин је са својим министрима облака, кише и ветра успоставио законе и моралне кодексе и обучавао људе у разним уметностима, медицини и пољопривреди.

Хванинов син Хванунг (на корејском језику Врховни божански регент) је жудео да живи на Земљи, у долинама и на планинама. Хванин је дозволио да Хванунг и његових 3.000 следбеника оду и они су се спустили са неба до сандалових шума на планини Бекду, сада активном стратовулкану и језеру, на висини од 2.744 метара на граници Северне Кореје и Народне Републике Кине.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању