ЛАЖНИ ХИРУРГ УНАКАЗИО ПАЦИЈЕНТЕ
Кад масер мења лични опис

Клиника у центру Београда, на Теразијама, на зидовима поређане дипломе, плус осмех и реклама. Тако је стицао поверење. А онда је крајем маја осванула вест да је лажни хирург, по струци масер, Сава Кнежевић (23) ухапшен због надрилекарства. Приведена је и његова мајка, цвећарка, која је „обављала“ посао медицинске сестре, а осумњичени су да су, представљајући се као пластични хирурзи, грдне проблеме приредили људима. Неко каже да је унакажени права реч за то како су поједини пацијенти изгледали после њихове интервенције.

Јесте била ординација у центру, али они који су користили услуге кажу да је то све импровизовано, да су интервенције обављане на застакљеној тераси. Унакажени пацијенти, тачније једна од њих, овако је описала објавом на друштвеним мрежама оно што је доживела и преживела.

– Вадио ми је сопствену маст из стомака да би је користио као филтер за лице. Стомак ми је од тада нераван, а лице ми се упалило и загнојило толико јако да сам морала на операцију под тоталном анестезијом. Слала сам му слике да види шта је урадио, тврдио је да је то јутарњи оток и да ће проћи. Остали су ми ожиљци на лицу…

Да није друштвених мрежа, и да се није појавило готово у исто време неколико њих који су се пожалили на “третман” код Кнежевића, питање је колико би још радио и да ли би опште и допао притвора. Једна од пацијенткиња је својом изјавом дигла чак и Загреб на ноге. Изгледа, заправо, да је из Загреба све и кренуло. Име јој је Катарина. Али не само она. Познатој загребачкој адвокатици, која је покренула поступак против Кнежевића и предала га нашем тужилаштву, клијенти су предали неколико пријава.

– Није прошло ни месец дана од апликације силикона, послата сам на хитну операцију због инфекције – сведочила је Катарина. – Изабрала сам Саву јер ми се чинило, с обзиром на рекламу и познате личности које су долазиле код њега, стварно уверљиво. Рекао ми је да је то рутинска операција.

А када су Кнежевића ухапсили, и новинари је упитали шта мисли о томе, Катарина је одговорила.

– Уопште ме не чуди, па он се стално хвалио како је занат “испекао” у иностранству и да је често радио у другим земљама – одговорила је на питање да ли зна да се Кнежевић хвалио својим “усавршавањима” у другим земљама. –Колико је далеко ишао најбоље говори пример како је на свој инстаграм стављао слике успешно одрађених третмана једног познатог азербејџанског хирурга, а када сам га питала зашто поставља нешто што није његов рад, рекао ми је да је то његов ученик. Тек касније, када сам дознала да је преварант, контактирала сам тог доктора који ми је рекао да никада није чуо за Саву Кнежевића.

Сада се оглашавају многи. Понајвише они који су се због интервенције код Кнежевића суочили са грдним проблемима.

– И ја сам имала ужасно искуство са Савом Кнежевић још 2019. године – каже једна од пацијенткиња. – Отишла сам са пријатељицом на третман, после чега су ми попуцали капилари на лицу и то су последице које ћу вероватно имати заувек. Међутим, оно што ме додатно поражава јесте чињеница да сам се више пута обраћала инспекцијама, дословно нема коме нисам писала. И нико до сада ништа није урадио по питању његовог пословања и мојих пријава.

Упућени кажу да Кнежевић није радио сам. Да се ту појављивало још њих који су учествовали у интервенцијама. А када је цела прича кренула, на друштвеним мрежама су почеле да се појављују језиве фотографије. Унакажена лица. Нека би боље изгледала да их је пожар захватио. Са тим фотографијама и сведочењима актера иде и питање: Како је могуће да неко ко нема ни дана школе за оно чиме се бавио, то ради јавно? Али и друго, ко су људи који без озбиљних провера повере своје тело некоме за кога су инфотмације “покупили” са друштвених мрежа? Шта кажу надлежни, шта каже закон? Уосталом, откуд периодично најезда надрилекара који су повремено спремни да се озбиљно супротставе онима који су године провели над књигом и у пракси, како би постали стручљаци и специјалисти, управо оно за шта се надрилекари представљају, иако без дана школе.

Упитан да прокоментарише рад “колеге”, угледни пластични хирург Ненад Степић, уједно и председник Удружења за пластичну и естетску хирургију рекао је:

– Никада се нико од мојих пацијената није жалио. Има доста његових пацијенткиња из региона, посебно из Хрватске. Пријатељица власника једног портала је оперисана од стране дотичног господина и тако сам ја сазнао. Очигледно је да је он имао добар приступ медијима, јер је 2018. године у различитим штампаним медијима објашњавао шта је која певачица оперисала. Пре две године, српско Удружење за пластичну и естетску хирургију упутило је захтев медијима да пазе кога зову у емисије и како га потписују. Ја сам шокиран. Он је имао сијасет диплома на зидовима, све су фалсификати. Имао је и лажну личну карту, фалсификовану, словеначку. Моја порука пацијентима је да се добро распитају пре него што оду код било ког лекара – рекао је Степић.

А упитан да ли је потребно да се мењају правила и каква су она, прецизно одговара:

– Имамо најбоље уређен систем за регистрацију доктора, ко чиме може да се бави. Закон код нас врло јасно одређује ко може да отвори ординацију. Али, знате, није дозвољено ни убити човека, па неко то уради. Ово је јесте страшно, али не видим никакву потребу за додатним корекцијама закона. Верујте ми, ово све баца љагу на велики број лекара и јако ми је жао што пацијенти добијају једну погрешну поруку о медицинским радницима, а овај дечко није доктор – објашњава Степић.

Може ли самозваним докторима да се стане на пут? Да ту генерално нешто не штима доказ је и телевизијска емисија од пре две године на угледној нашој телевизији, када се самозвани исцелитељ у јутарњем програму хвалио како је излечио на хиљаде пацијената од рака. Гледа то и слуша цела Србија, гледа то и слуша, и ушима не верује угледни специјалиста опште хирургије, јер је и он гост. И када је видео да је враг однео шалу, доктор је скинуо бубицу и демностративно напустио студио.

Па како је могуће да струка не реагује, питају се многи. Како је могуће да Министарство здравља не реагује, односно његови инспектори не контролишу такве ординације. Одговор стиже. Опет фамозна рупа у закону. Министарство може да контролише само ординације које су регистроване као такве. А они који намеравају да избегну било какве контроле надлежног министарства, то што касније називају ординацијом у реклами, заправо региструју као козметичке салоне.

И на крају свакако треба послушати савет др Степића. Да када некоме одлучите да поверите тело, а реч је о естетској хирургији, добро се распитајте и још боље отворите очи. Да вам не буду затворене, баш као једној пацијенткињи “естетичара” Кнежевића.

 

Пише О. Радуловић