Кад порастем бићу пилот у Азији

Свету ће за наредне две деценије бити потребно готово осамсто хиљада нових пилота. Потражња је највећа у азијско-пацифичком региону, а посебно у Кини. Сеоба авијатичара је већ почела

Сви они који желе да радно време проводе посматрајући свет из птичје перспективе, требало би да се, још док су на земљи, добро загледају у Азију, посебно у Кину. Јер, како амерички „Боинг“ предвиђа, азијско-пацифичком региону ће у наредне две деценије бити потребно 261.000 нових пилота и 317.000 кабинске посаде. Од свих тих стотина хиљада „летећих људи“ Кина ће запослити бар половину.

Очекује се да ће раст благостања, стабилан економски напредак и све већи број људи који путују авионом у азијским земљама повећати тражњу за члановима посаде у цивилним летелицама. Такође се очекује смена генерација међу пилотима, припадници „беби бум“ генерације већ одлазе у пензију. Уз то све већи број богаташа на Блиском и Далеком истоку повећава потражњу у сектору пословне авијације, посебно у превозу приватним авионима и хеликоптерима.

Наставак можете прочитати у броју 3110.