Како до места у вртићу

Познато је колико трауме родитељима (и деци) доноси упис у средњу школу или на факултет, али ништа мања „борба“ није ни око места у јаслама, односно вртићу, бар кад је реч о нашем главном граду.

Ових дана они „срећници“, који су успели да свом детету обезбеде место у предшколској установи, потписаће са њом уговоре, а од септембра ће малишани кренути да се друже са својим вршњацима, под надзором васпитача, што је, како тврди већина психолога, најоптималнији амбијент за одрастање, и најбоља припрема за школу.

Много је више, на жалост, оних, који нису добили ту „привилегију“, па сада покушавају да остваре накнадни упис, или размишљају о приватном вртићу, бака-сервису, бебиситерки, промени посла или радног времена…

Према најновијим подацима, а конкурс је завршен почетком јуна и резултати објављени између 11 и 18. јуна, око 12.000 малишана нашло се „испод црте“, тако да ће родитељи за њих морати да потраже алтернативно решење. Јесте да смо ми народ познат по сналажљивости, али одгајање малог детета или више деце, у ситуацији када оба родитеља морају да раде не би ли обезбедили какву-такву егзистенцију, једначина је са више непознатих.

Наставак можете прочитати у броју 3107.