Kako do mesta u vrtiću

Poznato je koliko traume roditeljima (i deci) donosi upis u srednju školu ili na fakultet, ali ništa manja „borba“ nije ni oko mesta u jaslama, odnosno vrtiću, bar kad je reč o našem glavnom gradu.

Ovih dana oni „srećnici“, koji su uspeli da svom detetu obezbede mesto u predškolskoj ustanovi, potpisaće sa njom ugovore, a od septembra će mališani krenuti da se druže sa svojim vršnjacima, pod nadzorom vaspitača, što je, kako tvrdi većina psihologa, najoptimalniji ambijent za odrastanje, i najbolja priprema za školu.

Mnogo je više, na žalost, onih, koji nisu dobili tu „privilegiju“, pa sada pokušavaju da ostvare naknadni upis, ili razmišljaju o privatnom vrtiću, baka-servisu, bebisiterki, promeni posla ili radnog vremena…

Prema najnovijim podacima, a konkurs je završen početkom juna i rezultati objavljeni između 11 i 18. juna, oko 12.000 mališana našlo se „ispod crte“, tako da će roditelji za njih morati da potraže alternativno rešenje. Jeste da smo mi narod poznat po snalažljivosti, ali odgajanje malog deteta ili više dece, u situaciji kada oba roditelja moraju da rade ne bi li obezbedili kakvu-takvu egzistenciju, jednačina je sa više nepoznatih.

Nastavak možete pročitati u broju 3107.