МАРБЕЉА – УТОЧИШТЕ ЗА БОГАТЕ
Како и зашто прераста у туристичку Меку?

Нова кућа породице Ђоковић има девет соба, осам купатила, базен, тениски терен, теретану, башту…

„Марбеља нас је привукла због одличне климе и плаже, због мира и сигурности од пандемије, али и зато јер је у близини мој брат Марко, који ради у школи тениса Пепеа Имаза“, изјавио је Новак Ђоковић за стране медије.

У Марбељи живи и Јеленина рођена сестра Марија Ристић.

Цену виле од хиљаду квадрата Новак није открио, али су упорни новинари трагајући за овом информацијом пронашли да вреди најмање 10 милиона евра. Када ће Ноле и Јелена са децом да се уселе у вилу у Марбељи, још се не зна, јер и даље бораве углавном у Монаку и Београду.

Марбеља је дивна шпанска варош која се налази на Кости дел Сол у провинцији Малага. Има око 130.000 становника, једну рибарску луку и више марина за скупоцене јахте и луксузне бродове.

Овај приморски градић је уточиште за богате и славне личности, које воле море и јахтама долазе овде на одмор. Усидрење и боравак у самој марини Пуерто Банус дневно кошта око 2.000 евра, а у главној трговачкој улици Рибера, у којој су бутици најпознатијих светских креатора, барови и ресторани, потроши се и много више. Варош је пре две деценије почела да израста у туристичку Меку, када су у њу почели да се досељавају прво шпански, а потом светски фудбалери и остали спортисти подсећа нас Мирко Латиновић, познати грађевинар из Русије, који је овде гради туђе, а има и своју вилу.

Мудри Шпанци су Марбељу развијали плански са два различита стила, Први је био изградња улица са малим вилама, једна до друге, које имају спрат и поткровље, а по функционалности су удобне као велики станови. Мирко Латиновић из Москве је био извођач радова на комплексу вила “Meiso hils” у Марбељи.

Други стил, који се потом развио, јесу велике виле у приватним зонама, ван града, са огромним двориштима и тешко доступне радозналим туристима.

Оне мање виле куповали су имућни бизнисмени, јавне личности, па и пензионери, који воле живот у граду поред мора. Тако сам се и ја усудио да купим једну кућу, коју сам, додуше, мало преуредио, и у њој створио рај за своју породицу хвалио нам се Милан Лајхнер, пословни човек из Беча, шампион и доскорашњи председник Џудо савеза Србије.

Лајхнер, познат још и као српски темплар и масон, помиње Предрага Мијатовића, фудбалског репрезентативца и бившег директора у ФК Реал”, из Мадрида, као првог станара Марбеље, који је пореклом са наших простора.

Пише Марко Лопушина

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању