ПРАЗНИЧНА ТРПЕЗА
Како избећи преједање

Празнични оброци обично су много обилнији од свакодневних, а осим што богата трпеза утиче на добру линију, процењује се да свака четврта особа тада има и проблеме са варењем. Услед претераног уноса хране, јаја и алкохола, осим отежаног варења могући су и проблеми са жучном кесом и панкреасом.

Гастроентеролози  саветују и да прелаз са посне на мрсну храну треба да буде постепен, али да је веома важно и да се храна балансира са физичком активношћу. Особе које имају дијабетес, кардиоваскуларне болести или су имали операцију жучне кесе, желуца или дванаестоплачног црева, посебно морају да пазе, и да се хране по савету лекара. А ово упозорење нарочито важи током прослава и празника.

ЕНЗИМ ПАНКЕРАСА – Није лако одолети гастрономски заводљивој трпези па услед преједања долази до осећаја надутости у горњем делу стомака, мучнине и гасова који се јављају јер не може да се излучи довољна количина ензима панкреаса. То неретко доводи до фукционалних проблема желуца, танког и дебелог црева. У тим ситуацијама често се користи сода бикарбона која може да да само тренутно побољшање, јер након дужег коришћења ствара већу количину хлороводоничне киселине што може бити и додатни проблем, па се за боље варење саветују препарати који садрже ензим панкреаса.

НАЈВИШЕ ДВА ЈАЈА – Јаја су драгоцен извор хранљивих материја, имају високу биолошку вредност квалитетних протеина и засићених масти, а садрже и гвожђе, минерале и каротеноиде који су важни за очување вида. Када се умерено користе имају позитиван ефекат тако да се препоручује једно кувано јаје дневно, највише два, а уколико се  користе и други извори масти или масно месо, једно јаје би било сасвим довољно. Беланаца се може појести и више јер поред протеина садрже девет аминокиселина и практично су без масноће.  Жуманаце, пак, има гвожђа али и холестерол и то чак 2/3 укупног дневног уноса, па више целих јаја није препоручљиво за кардиоваскуларни и гастроентеролошки систем. Такође, важно је да јаја буду добро кувана и да се чувају у фрижидеру када се охладе.

МАСНА ХРАНА – Веће количине масне хране и јаја, ако се користе у дужем периоду, могу да испровоцирају стварње камена у жучној кеси, упалу жучне кесе или панкреаса, што озбиљно нарушава здравље. Да би се избегло преједање и олакшало варење посебно је важно полако и довољно дуго жвакати сваки залогај. Уместо разних специјалитета треба се определити за једно јело и јести више поврћа и салате. Пола сата након оброка треба пити воду и направити бар сат времена паузе пре слаткиша, са којима, такође, треба бити умерен.

 

ПРИРЕДИЛА НАТАША УСКОКОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању