PRAZNIČNA TRPEZA
Kako izbeći prejedanje

Praznični obroci obično su mnogo obilniji od svakodnevnih, a osim što bogata trpeza utiče na dobru liniju, procenjuje se da svaka četvrta osoba tada ima i probleme sa varenjem. Usled preteranog unosa hrane, jaja i alkohola, osim otežanog varenja mogući su i problemi sa žučnom kesom i pankreasom.

Gastroenterolozi  savetuju i da prelaz sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen, ali da je veoma važno i da se hrana balansira sa fizičkom aktivnošću. Osobe koje imaju dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili su imali operaciju žučne kese, želuca ili dvanaestoplačnog creva, posebno moraju da paze, i da se hrane po savetu lekara. A ovo upozorenje naročito važi tokom proslava i praznika.

ENZIM PANKERASA – Nije lako odoleti gastronomski zavodljivoj trpezi pa usled prejedanja dolazi do osećaja nadutosti u gornjem delu stomaka, mučnine i gasova koji se javljaju jer ne može da se izluči dovoljna količina enzima pankreasa. To neretko dovodi do fukcionalnih problema želuca, tankog i debelog creva. U tim situacijama često se koristi soda bikarbona koja može da da samo trenutno poboljšanje, jer nakon dužeg korišćenja stvara veću količinu hlorovodonične kiseline što može biti i dodatni problem, pa se za bolje varenje savetuju preparati koji sadrže enzim pankreasa.

NAJVIŠE DVA JAJA – Jaja su dragocen izvor hranljivih materija, imaju visoku biološku vrednost kvalitetnih proteina i zasićenih masti, a sadrže i gvožđe, minerale i karotenoide koji su važni za očuvanje vida. Kada se umereno koriste imaju pozitivan efekat tako da se preporučuje jedno kuvano jaje dnevno, najviše dva, a ukoliko se  koriste i drugi izvori masti ili masno meso, jedno jaje bi bilo sasvim dovoljno. Belanaca se može pojesti i više jer pored proteina sadrže devet aminokiselina i praktično su bez masnoće.  Žumanace, pak, ima gvožđa ali i holesterol i to čak 2/3 ukupnog dnevnog unosa, pa više celih jaja nije preporučljivo za kardiovaskularni i gastroenterološki sistem. Takođe, važno je da jaja budu dobro kuvana i da se čuvaju u frižideru kada se ohlade.

MASNA HRANA – Veće količine masne hrane i jaja, ako se koriste u dužem periodu, mogu da isprovociraju stvarnje kamena u žučnoj kesi, upalu žučne kese ili pankreasa, što ozbiljno narušava zdravlje. Da bi se izbeglo prejedanje i olakšalo varenje posebno je važno polako i dovoljno dugo žvakati svaki zalogaj. Umesto raznih specijaliteta treba se opredeliti za jedno jelo i jesti više povrća i salate. Pola sata nakon obroka treba piti vodu i napraviti bar sat vremena pauze pre slatkiša, sa kojima, takođe, treba biti umeren.

 

PRIREDILA NATAŠA USKOKOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju