Како против вируса: лековита уља

Не бих да звучим као неки скептик, али свет све више постаје опасно место за живот. Нарочито када су у питању вируси. Свако мало се појави неки нови одбегли вирус који мутира, опасан и смртоносан, против кога се боримо: птичији, свињски, сарс, корона… Антибиотици у овом случају не помажу! Чула сам да постоје високо потентна антивирусна есенцијална уља која су одлична као савезник у борби против ове пошасти?

Драгана из Ниша

Респираторне инфекције и такозвани „обични“ грип су болести од којих људи данас најчешће оболевају. Скоро неколико пута годишње, нажалост и претежно у ово доба године. Све чешће се човечанство бори са смртоносним епидемијама које нас изненада снађу. Лекови се неретко налазе баш у природи, па научници и биолози предлажу коришћење етеричних уља, превентивно и нарочито онда, када нас снађе нека инфекција. Етерична уља са прoтиввирусним деловањем на респираторне вирусе су следећа: уље чајевца, оригана, равенсаре, дивље жалфије, цимета, кумина, еукалиптуса radiate, mirte cineol….

ДИФУЗЕРИ – Посуде од теракоте са свећицом испод, нису најбоље решење за коришћење етеричних уља, јер она грејањем мењају свој хемијски састав. Зато, уколико желите добити тарапеутски ефекат, односно ако желите да уља убију вирусе у ваздуху у просторији у којој боравите, користите дифузере. Они распршују хладна етерична уља и освежавају простор, а том приликом уља задржавају свој оригинални састав и веома су делотворна. Да ли сте знали да двопроцентна хладно распршена мешавина чајавца и еукалиптуса, убија више од 70 одсто бактерија и вируса који постоје у ваздуху?

УЉЕ ЧАЈАВЦА – Стимулативно делује на рад имуног система, има умирујуће дејство и олакшава искашљавање. У време вироза, ово уље се користи и превентивно. Најбоље је да се утрља на прса и на леђа и то тако што капнете 2-3 капи овог уља у неко од такозваних уља ‘носача’ као што је франкционисано уље кокоса, јојобе… Одлично је и за дифузер.

Наставак прочитајте у броју 3184.