Kako protiv virusa: lekovita ulja

Ne bih da zvučim kao neki skeptik, ali svet sve više postaje opasno mesto za život. Naročito kada su u pitanju virusi. Svako malo se pojavi neki novi odbegli virus koji mutira, opasan i smrtonosan, protiv koga se borimo: ptičiji, svinjski, sars, korona… Antibiotici u ovom slučaju ne pomažu! Čula sam da postoje visoko potentna antivirusna esencijalna ulja koja su odlična kao saveznik u borbi protiv ove pošasti?

Dragana iz Niša

Respiratorne infekcije i takozvani „obični“ grip su bolesti od kojih ljudi danas najčešće obolevaju. Skoro nekoliko puta godišnje, nažalost i pretežno u ovo doba godine. Sve češće se čovečanstvo bori sa smrtonosnim epidemijama koje nas iznenada snađu. Lekovi se neretko nalaze baš u prirodi, pa naučnici i biolozi predlažu korišćenje eteričnih ulja, preventivno i naročito onda, kada nas snađe neka infekcija. Eterična ulja sa protivvirusnim delovanjem na respiratorne viruse su sledeća: ulje čajevca, origana, ravensare, divlje žalfije, cimeta, kumina, eukaliptusa radiate, mirte cineol….

DIFUZERI – Posude od terakote sa svećicom ispod, nisu najbolje rešenje za korišćenje eteričnih ulja, jer ona grejanjem menjaju svoj hemijski sastav. Zato, ukoliko želite dobiti tarapeutski efekat, odnosno ako želite da ulja ubiju viruse u vazduhu u prostoriji u kojoj boravite, koristite difuzere. Oni raspršuju hladna eterična ulja i osvežavaju prostor, a tom prilikom ulja zadržavaju svoj originalni sastav i veoma su delotvorna. Da li ste znali da dvoprocentna hladno raspršena mešavina čajavca i eukaliptusa, ubija više od 70 odsto bakterija i virusa koji postoje u vazduhu?

ULJE ČAJAVCA – Stimulativno deluje na rad imunog sistema, ima umirujuće dejstvo i olakšava iskašljavanje. U vreme viroza, ovo ulje se koristi i preventivno. Najbolje je da se utrlja na prsa i na leđa i to tako što kapnete 2-3 kapi ovog ulja u neko od takozvanih ulja ‘nosača’ kao što je frankcionisano ulje kokosa, jojobe… Odlično je i za difuzer.

Nastavak pročitajte u broju 3184.