СВЕДОЧАНСТВА ОД ПРЕ ПОЛА ВЕКА
Како смо победили вариолу веру

Џемал Биједић, председник Савезног извршног већа, изјавио је у уторак да су у Југославији савладане велике богиње. „Пошто су предузете неопходне здравствене мјере за спречавање поновног јављања или ширења великих богиња и пошто је истекло прописано вријеме од појаве последњег случаја обољења – наша земља је слободна од заразе. О овоме је јуче званично обавијештена и Свјетска здравствена организација..“

У свом седишту, у Женеви, још 21. априла, Светска здравствена организација саопштила је да је „недавна епидемија великих богиња у Југославији, која је изазвала смрт 34 лица, под потпуном контролом“.

Агенција „Ројтерс“, која је пренела ово саопштење, објавила је: „Представник СЗО изјавио је да је ова епидемија показала како се једна опасна ситуација, брзо, за веома кратко време, може ставити под потпуну контролу ако су здравствене службе довољно добре и ако брзо предузму акцију“.

Три дана раније, 18. априла, др Доналд Хендерон, начелник Одељења за борбу против вариоле, који је посетио и жаришта епидемије на Косову, одао је јавно признање мерама које је наша земља предузела у борби против ове болести:

„Изузетни напори који су предузети у Југославији омогућили су да се веома брзо заустави ширење епидемије. То је био изванредан екипни рад, а ако би се болест појавила у некој другој европској земљи, ја бих Југославију навео као пример како се овој зарази треба супроставити“.

Ова ауторитативна признања  југословенским лекарима и целокупном здравственом особљу, које је, за непуне две недеље, даноноћним радом, без сна и одмора, само у Србији вакцинисало 8.160.000 од укупно 8.437.000 становника, поткрепио је још 3. априла, док је битка за имунизирање Југословена грозничаво пламтела, и београдски дописник агенције „УПИ“, чији је извештај обишао свет:

„Код америчког лекара др Мајка Лејна, забележен је акутан случај замора прста на обарачу. Веома сам се заморио притискањем обарача на уређају за вакцинисање – рекао је Лејн који предводи екипу од шест америчких лекара што су прошле недеље допутовали у Београд да помогну у борби против великих богиња. Екипа је донела 24 уређаја помоћу којих се може вакцинисати хиљаду људи на сат. Могли бисмо да вакцинишемо и више али прсти то једноставно не могу да издрже рекао је Лејн…“

 

Драгутин Бацко Грегорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању