JOŠ JEDNA TAJNA RIMSKOG VLADARA
Kaligulin vrt uživanja

Biće to još jedna velika turistička ponuda Italije. Ministarstvo za kulturno nasleđe, kulturu i turizam planira da za nekoliko meseci, na Trgu Vitorio, otvori Muzej Nimfeanum. U toj podzemnoj galeriji moći će da se vidi sve što je u desetak godina iskopavanja posle dva milenijuma izašlo na svetlost dana. A na tom nalazištu, koje je gotovo slučajno otkriveno, ispod ostataka građevina iz 19. veka, pronađeni su: novčići, dragulji, pozorišne maske, predmeti od stakla i keramike, kosti medveda, srna, nojeva, lavova…Detaljnim pregledom zemlje arhelozi su čak našli i semenke biljaka poput breskve, akacije, limuna… za koje se pretpostavlja da su stizale iz Azije.

– Ruševine pričaju izuzetne priče, počevši onih sa životinjama– kazala je dr Mirela Serlorenci, vođa istraživačke ekipe.– Nije teško zamisliti životinje, neke od njih držane u kavezima, a neke kako slobodno šetaju u ovom očaravajućem okruženju.

Kad god bi nešto „zabrljao”, a istopričari kažu da to nije bila retkost, Kaligula je odlazio u svoje omiljeno sklonište. Bila je to, zapravo, carska bašta za uživanje, poznata kao Horti Lamijani, ogroman kompleks sa građevinama koje su zahvatale gotovo ceo Eskvilin, jedno od sedam brežuljaka Rima. Stručnjaci kažu da su te vile, hramovi, dvorane za druženje, bile prava građevinska umetnička dela, ali da ni vrtovi, fontane, javna kupatila nisu zaostajali po lepoti. Bilo je tu i životinja. One bezopasne šetale su vrtovima, a u kavezu su bili lavovi i medvedi koji su, kada bi se gosti zaželeli novih, završavali u čuvenom Koloseumu za cirkuske igre.

U tom velikom muzeju na otvorenom, koji će uskoro  da bude otvoren za posetioce, stručnjaci kažu da izloženi predmeti svedoče o bogatstvu, izobilju i moći ne samo Kaligule, već Rimskog carstva tog doba. Vođa tima– Mirela, objašnjava da vešto izrađeni mozaici i freske, te mermerno stepenište, kapitoli od obojenog mermera i krečnjaka, pa brojni bronzani broševi optočeni zlatom i ukrašeni biserima koji su pripadali carskoj gardi, oduzimaju dah.

A Dejzi Dan, stručnjak za klasične nauke, koja je takođe uključena u ovaj projekat, kaže da su nalazi čak i ekstravagantniji nego što su naučnici očekivali. „Freske su pune neverovatnih detalja i urađene po visokim umetničkim standardima. S obzirom na opise Kaligulinog raskalašnog načina života i gramzivosti, moglo se očekivati da će dizajn da bude prilično neukusan”, rekla je Dejzi.

 

O. R.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju