Живот претворен у серију
КАНАДСКЕ ДРВОСЕЧЕ

На каналу Виасат Експлор већ смо видели премијерну мини-серију „Велико дебло“ која прати опасан рад дрвосече и власника пилане Кевина Венстоба. Сада је гледамо репризно. Ову породичну пилану воде Кевин, његова супруга Сара и њихова два сина Ерик и Џек. Они раде и по шеснаест сати дневно, управљају возним парком, поправљају сами своју машинерију, праве бродове за превоз трупаца… и јунаци су једног од најпопуларнијих документарних серијала на малим екранима, већ трећу сезону.

Ове године, у најновијих осам епизода, видели смо како троше милион долара уштеђених у банци да би изградили огромну нову тестеру у пилани, проширили Кевинов док у заливу Хук и – због смртоносних таласа и стеновитих гребенова који представљају опасност по њихове крхке бродове – створили потпуно нови експериментални брод за вађење трупаца из воде.

Кевин Венстоб се целог живота бави сечом дрвећа и радом на пилани. Заједно са својом животном партнерком Саром Флеминг, власник је компаније „Венстоб Тимбер Рисорсис“. Ово је једна од последњих независних пилана и компанија за сечу дрвећа на острву Ванкувер, на канадској пацифичкој обали, која послује већ 25 година. Кевин је почео да сече дрвеће када је имао дванаест година, отприлике у исто време када је и први пут секао дрво на пилани. Кевинове механичке вештине чине велики део тајне његовог успеха. Купује стару, покварену опрему за пилану и сечу дрвећа по ниским ценама на аукцијама и прилагођава је за своје послове. То му је уштедело милионе долара за опрему и помогло му да остане профитабилан.

Сара Флеминг је високо обучени медицински радник и била је медицинска сестра у операционој сали дуги низ година. Када су започели свој посао, Кевин је имао само камионет и моторну тестеру, тако да су Сарина каријера и плата пружили банкама гаранције да им одобре средства која су им била потребна да покрену посао. У почетку, Кевин је сам водио посао, али је то постало превише за једну особу. Сара је тада одлучила да напусти своју каријеру и почне да ради пуно радно време у пилани. И Сара и Кевин су рођени у граду Ванкуверу, али су се њихове породице брзо одселиле на оближње истоимено острво где су се дружиле. Кевинова мајка је често чувала и малу Сару. Било је неминовно да једног дана и љубав процвета, али тек много година касније, пошто су им се путеви поново спојили. Касније су добили два сина.

Ерик је њихов старији син и природни механички геније. Заљубио се у поправљање ствари још као тинејџер, када је купио стари крос мотор и вратио га у живот како би могао да иде на путешествија са својим дугогодишњим пријатељем Колманом. Од тада га држи страст за поправљањем. Оно што Ерик воли чак и више од поправљања ствари је проналажење јединствених решења за тешко решиве проблеме и стварање нових машина и нових начина рада. Хоби му је дизање тегова.

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању