„НЕМА ФАЗА” ДУГО ТРАЈЕ:
КАНЦЕР ПЛУЋА У ПОРАСТУ

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, од 2012. бележи се пет хиљада и двеста новооткривених пацијената годишње од карцинома бронхија у нашој земљи. Свака два сата у Србији један човек умре од рака плућа, а годишње овај карцином однесе 4.600 живота.

Карцином плућа је не само у Србији, него и у свету, први канцер по учесталости умирања међу мушкарцима, а код жена је на трећем и четвртом месту. Карцином бронхија нема одређених симптома због којих се пацијенти могу довољно рано јавити. То је један од ретких карцинома код кога је тешко направити скрининг каже за „Илустровану Политику“ прим. др Татјана Радосављевић, специјалиста за плућне болести и туберкулозу.

Када се појаве симптоми, углавном је то у касном стадијуму и тада је и могућност лечења доста смањена. Уколико се, пак открије довољно рано, може да се оперише, и то је једно од најуспешнијих лечења. Међутим, то такође зависи од хистолошког типа тумора – напомиње др Радосављевићева.

Према њеним речима, карцином бронхија дели се на две велике категорије – на такозване ситноћелијске и неситноћелијске. Ситноћелијски (микроцелуларни) карциноми оперишу се у малом броју случајева када су рано откривени. Друга група, такозвани неситноћелијски, дели се на неколико категорија, а најзначајнији су такозвани планоцелуларни, односно карцином који најстаје од једне групе ћелија које су најчешће у плућима, и на такозвани адено карцином, који настаје примарно од жлезда које се налазе у плућима. Притом,број адено карцинома је већ десетак година у порасту, нарочито код жена непушача. Зато нас је посебно занимало шта би могло да допринесе раном откривању ове болести.

Када човек почне да кашље, да губи на тежини, када му се појави бол у грудима, почне да искашљава крв и када се у тој фази направи снимак плућа, тада се већ види велика туморска маса – каже др Радосављевићева. Рано откривање овог карцинома је пројекат са којим је покушавано у високо развијеним земљама у свету да се предупреде лоши исходи. Оно је обухватало редовно (годишње) снимање плућа, односно флуорографисање, како се то звало у некадашњој Југославији, а циљ је било рано откривање туберкулозе. Али, то је, нажалост, укинуто. Треба имати на уму да би нека врста редовног радиографског снимања у току једне године могла много да допринесе раном откривању канцера плућа. Друга метода подразумева, уколико се ради о пушачима, који најчешће кашљу и искашљавају, да се бар једном годишње дају испљувци на цитолошки преглед ради откривања малигних ћелија.

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању