Kanski pobednici: Pavel Pavlikovski

Dobitnik „Oskara“ za političku dramu „Ida“ pre tri godine, sada je snimao ljubavnupriču i sasvim slučajno seočešao o osetljive političketeme u Poljskoj.

U „Idi“ bavio se okupacijom Poljske tokom Drugog svetskograta i posle njega, najpre od strane Nemačke, a potom Sovjetskog Saveza. Glavna junakinja bila je monahinja, a sada, u „Hladnom ratu“ to je ljubavni par čija romansa nailazi na mnoge prepreke. Kritika je tokom Kanskog festivala volela film, glumu glavnih junaka (Joana Kulig i Tomas Kot), fotografiju („direktor fotografije je jedna polovina mog mozga“, kazao je reditelj u Kanu), a naročito muziku širokog dijapazona, od folka do džeza. Poslednjih decenija je najviše živeo u Velikoj Britaniji, a dobrim delom i u Francuskoj i Italiji, sve vreme govoreći „moje breme je poljsko“. Tvrdi da ima problema sa sadašnjom poljskom konzervativnom vlasti, dok ta vlast tvrdi suprotno.

–Ne snimam političke filmove,niti volim da ih gledam, radim priče o ljudima u složenim međusobnim od-nosima, ljudima koji stenju pod teretom istorije i jedino tako moji filmovi
imaju veze sa politikom – rekao je Pavlikovski koji je još devedesetih snimio film „Srpska epika“, dokumentarac posvećen poeziji i ratovima Radovana Karadžića. Pavlikovski je rođen u Varšavi 1957. a domovinu je napustio sa majkom, balerinom, kada mu je bilo četrnaest. U to vreme roditelji su mu se razveli a mladi Pavel je saznao da mu je jedna baka bila Jevrejka i da je ubijena u Aušvicu, dok je sudbina dede ostala nepoznata.

Nastavak možete pročitati u broju 3097.