Лепотица избораног лица
КАРАЂОРЂЕВ ДОМ У РАЧИ

Још једну зиму ће Карађорђев дом у Рачи да дочека у старом руху. О обнови ове лепотице не само града, већ и Србије, прича се већ дуго. А она је више него потребна. Хоће ли нешто да се покрене са мртве тачке после недавне манифестације која је одржана у овој згради? Јер, централна свечаност, којом је обележено 260 година од рођења Ђорђа Петровића, организована је у новембру у Карађорђевом дому. Како је тада рекао Ненад Савковић, председник општине Рача, отварајући манифестацију, уметнички програм је на симболичан начин најавио и обнову овог здања.

Надлежни причају, зуб времена чини своје. У каквом је стању и шта ваља чинити можда најбоље говори оно што је написала једна пројектантска фирма из Ниша: “Карађорђев дом и његова припадајућа парцела, налазе се у веома лошем стању, мада се засигурно може рећи да је период у коме је наступила општа деградација, након исељавања последњих корисника, у много већој мери негативно и готово погубно утицао на сам објекат, од свих пређашњих година постојања. Пројектом Санације фасаде и крова, замене столарије и адаптацијом постојеће громобранске инсталације,који смо израдили, а чији је наручилац локална самоуправа Оштине Рача, предвиђено је детаљно снимање постојећег стања и разрада пројектне документације, која ће омогућити прву фазу обнове предметне зграде, али и унапређење општег стања њеног непосредног окружења. Поред валоризације постојећег стања, анализа и испитивања материјала, у завршној фази израде пројектне документације, детаљно је обрађен и предлог програма радова које је потребно извести ради туристичког активирања објекта“.

Објавила је ово фирма на свом сајту у фебруару 2021. године. Но, ништа се не догађа. Дом и даље чека обнову какву заслужује. Упућени кажу да је проблем било и власништво. О згради је бринуо Град све до 1995. године када је урађена централизација и тада је прешла у надлежност Агенције за имовину Републике Србије. Локална смоуправа за све што је хтела да уради морала је да добије дозволу Републичке дирекције за имовину. Па су градски челници поводом обележавања 250 година од рођења Карађорђа, тражили да им се надлежност врати са идејом да се простор оспособи за бројне културне активности.

 

Текст и фотографије О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању