Искуство са клинике “Мејо”
КАРДИОЛОГИЈА: Др ДЕЈАНА ПОПОВИЋ

Част да учи од најбољих у свету кардиологије, заслужено је, као Фулбрајтов стипендиста, добила наша позната докторка са Универзитетског клиничког центра Србије, др Дејана Поповић, кардиолог, аутор и коаутор више од 120 радова у области кардиологије. Годину дана је провела радећи са врхунским тимовима лекара у званично најбољој болници у свету, на клиници “Мејо“ у Америци. Шта је ново у свету кардиологије и каква достигнућа и истраживања се раде на овој чувеној клиници, питали смо докторку која се ускоро враћа из САД, али која ће и даље имати формални ангажман на “Мејо” клиници и наставити да сарађује са америчким колегама.

-Провела сам годину дана на “Мејо“ клиници и имала велику срећу да учим и радим са најбољима у кардиологији, мојим ментором др Беријем Борлагом, чувеним светским експертом за срчану инсуфицијенцију, др Риком Нишимуром, гуруом интервентне кардиологије, творцем најновијих америчких препорука за срчане мане, др Стивеном Копецким, донедавно председником Америчког удружења за превентивну кардиологију, др Томасом Алисоном, светским експертом за кардиопулмонална тестирања и спортску кардиологију, и многим другим. На “Мејо“ клинику ме позвао  др Бери Борлаг који ме прикључио свом тиму који се бави истраживањем срчане слабости са очуваном тзв. ејекционом фракцијом срца, тј. пумпном способношћу срца. Ово је специфична подгрупа болесника са срчаном слабошћу, на коју се ретко мисли, а коју чини чак више од половине укупног броја болесника са срчаном слабошћу, и за коју, нажалост, нема ефикасне терапије. Наш тим је целе прошле године радио на откривању патофизиолошких механизама који доводе до ове болести, као и нових терапијских стратегија, како медикаментних, тако и других, као што је пример минимална промена перикарда, што је патент др Берија Борлага и револуција у лечењу ове болести. Дефинисали смо и сасвим нови фенотип ове болести, а то је срчана слабост са “супранормалном” ејекционом фракцијом, и покушали да одгонетнемо разлоге због којих и та наизглед супранормална способност срца доводи до болести и бржег умирања.

Који су разлози за попуштање срца уопште, и који су разлози за попуштање срца које је наизглед здраво, није увећано и има очувану пумпну способност?

-Бројне су субкатегорије срчане слабости и узроци настанка. Она може да се јави у свим узрастима и, нажалост, постоји листа разлога за њен настанак, као што су генетика, лоша исхрана и поремећен метаболизам, токсични фактори спољне средине, атеросклероза, оксидативни стрес услед пушења, конзумирања алкохола и наркотика, а некада је изазвана вирусном инфекцијом, па чак и терапијом. Оно што је, међутим, било правило је да су срца која попуштају увећана и да имају умањену пумпну способност, али оно сто нисмо знали јесте да и наизглед здраво, мало срце са добром контрактилном функцијом може да попусти. Овај фенотип срчане слабости са тзв. “супранормалном ејекционом фракцијом” је чешћи код жена и подразумева лошију прогнозу. Како наши први резултати показују, превише мала и крута срца, уз свој максимални контрактилни напор, немају довољно снаге да задовоље потребе организма за храном и кисеоником, а на крају и сама попуштају.

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању