Потоп и пакао
КАТАСТРОФАЛНЕ НЕПОГОДЕ

Није човек паметан одакле да почне, али је једно сигурно: за ово што се прошле седмице дешавало од Португала, преко Италије и Алжира до Грчке, али и на другој европско-балканској линији од Словеније, преко Хрватске и Србије, до Бонсе и Херцеговине не важи правило „што јужније то тужније“. Тужно, односно  катастрофално, било је и на северу и на југу. То је најбоље искусила Италија, чији север је опустошила суперћелијска олуја и однела два живота, а пет људских жртава је у истом дану имао и југ, али су они страдали од пожара.

Јак ветар који је дувао брзином од 110 километара на сат, обилна киша и град невероватних облика и величина, сручио се у раним јутарњим сатима на Милано, индустријско средиште Италије и околину. Поплављене улице, историјски центар града, ишчупана стабла која су затрпала улице и располовила аутомобиле, добрано начете зграде… призори су који су обишли свет.

– Никада нисам видео овако нешто… Не можемо више негирати – климатске промене мењају наше животе – рекао је градоначелник Милана Ђузепе Сала.

Истовремено, југ полуострава је захватио топлотни талас с температуром од 47,6 степени Целзијусових, колико је 24. јула измерено у Катанији, на Сицилији. Ватрогасци на том острву се боре са више пожара, а један је стигао у близину аеродрома у Палерму, па је он једно време био затворен.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се ватра поред аутопута у близини Сиракузе и путници који у неверици гледају шта се дешава, а на интернету се појавила фотографија комада леда пречника 19 сантиметара који је с неба стигао у околини Порденонеа, на свероистоку Италије.

Португалци се свим расположивим средствима боре да од ватрене стихије сачувају што већи део природног, планинског националног парка Синтра- Каскаис који захвата површину од 145 квадратних километара, а налази се западно од главног града Лисабона.

Французи, за сада, боре се са ватреном стихијом само на медитеранском острву Корзици, где су се два пожара спојила у један, а монаси из манастира Корбора (15. век) евакуисани су.

Шумски пожари који харају Грчком, у једном моменту их је било чак више од петсто, ослабили су крајем прошле недеље, након што се жива у термометру пењала изнад 44 степена Целзијусова. Али ватрогасци из готово целе Европе, као и Турске и Египта, и даље настоје да доведу под контролу пламену стихију у којој је седморо људи изгубили живот, међу њима и два пилота чији авион се по испуштању воде срушио на Евији, другом по велични острву у Грчкој. На Родосу, највећем додеканеском острву, којег је због пожара напустило више од 20.000  страних туриста, ватрогасци се боре са шумским пожарима на три фронта.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању