Кина нам широм отворила врата

Пре две и По године кинеска комПанија, уз Подршку кинеског Политичког врха, скинула је једну омчу са врата Привреде србије, Железару смедерево, и од ње наПравила највећег извозника србије. сада је ту шансу добио деценијски губиташ ртб „бор“, док ће зрењанин добити нову фабрику вредну око милијарду долара, а београд обилазницу, После три деценије од Почетка градње

До средине следеће деценије Кина ће у Србију инвестирати више од три милијарде долара, а кроз повољне кинеске кредите милијарде ће бити уложене и у изградњу инфраструктуре. Тако ће друга економија света чврсто утемељити руту Новог пута свиле на Балкану, од Грчке, преко Србије до Мађарске, а наша привреда добити шансу за раст какав азијска и светска сила има већ деценијама и што је Кину довело у позицију да по вредности бруторуштвеног производа (више до дванаест хиљада милијарди долара у 2017.) Сједињеним Америчким Државама дува за врат, а по трговинском суфициту (више од четиристо двадесет милијарди долара прошле године) и Немачкој, дугогодишњем неприкосновеном лидеру у позитивном извозновозном билансу. Током тродневне посете Народ ој Републици Кини, делегација Србије предвођена председни ом Александром Вучићем, коме су домаћини били председник и премијер Си Ђинпинг и Ли Кећанг, потписано је десет споразума. За сада, од ове посете највише ће профитирати Зрењанин са околи ом и део Источне Србије који гра итира ка Бору. Највећи банатски град је добио кинеску инвестицију вредну готово милијарду долара, највећу инвестицију на зеленој пољани у својој историји, држава стратешког партнера у управљању Рударско топионичарског басена „Бор“, деценијског губиташа који је већ из државне касе исисао ми ијарде, што динара, што долара и евра. У Зрењанину ће „Шандонг Линлонг“ изградити фабрику за производњу гума која ће запослити хиљаду и по радника, а како је рекао министар финансија Синиша Мали, потписан је споразум са „Линлонговим“ кооперантом, као и уговор са компанијом која намерава да производи цинкксид у Зрењанину, што ће на претходну милијарду додати још 80 милиона вредну инвестицију и још 280 запослених.

Нови живот и за Борчу

У срце Тимочке крајине стиже компанија „Зиђин Мајнинг груп“ која за 63 одсто власништва РТБ „Бор“ (остатак од 37 одсто остаје у рукама државе Србије) даје 1,46 милијарди долара. Толико ће доћи у Бор у на едних шест година – поручио је министар Мали из Пекинга и истакао да су потписани и уго ори са компанијом „Хуавеј“ око увођења видеоадзора у Србији и са „ЦРБС“ (Кинеска корпорација за путеве и мостове) о изградњи Индустријског парка у Борчи у који ће ова корпорација уложити 220 милиона евра, а који ће се прос ирати на 320 хектара, привући око хиљаду кинеских компанија и отворити око десет хиљада нових радних места. А ако се узму у обзир улагања компанија које ће послова и у Борчи, како предвиђа Синиша Мали, укупна инвестиција у Индус ријски парк ће износити око две милијарде евра. До сада је највећа кинеска ин- естиција била куповина Железере Смедерево.

Наставак прочитајте у броју 3113.