Ко крши светски поредак
КИНА: ПОРУКА СА „ДВЕ СЕДНИЦЕ“

Недавно завршене „Две седнице“ – односно годишње заседање Кинеске народне политичке саветодавне конференције и Свекинеског националног народног конгреса (СННК) врховног законодавног тела, на којима је од 4. до 13. марта учествовало више од пет хиљада делегата и више стотина државних званичника предвођених председником Кине Си Ђинпингом – најважнији је политички догађај у тој земљи. Овог пута, обележило га је окончање промена које се дешавају два пута током деценије на најутицајнијим позицијама у држави: СННК је изабрао ново руководство државе, председник Си је добио трећи мандат, изабрани су нови премијер и четири потпредседника Владе, неколико државних саветника – по рангу виших од министара, врховни судија и тужилац…

Заседање је први велики догађај од 20. Конгреса владајуће Комунистричке партије Кине прошлог октобра на коме је Си поново изабран за генералног секретара, а руководство промењено у мери која није била очекивана. Уз то, „Две седнице“ су одржане после окончања трогодишњих стриктних ограничења због пандемије што је у значајној мери утицало на живот обичних људи као и на националну привреду ове, у свету друге или прве економије (зависно од мерила за укупан домаћи производ, БДП).

Овај догађај је пажљиво праћен јер се дешава у време када Кина поново развија стратегију економског раста, и пошто се суочава са различитим препрекама које јој постављају Вашингтон и друге западне владе. Упућени очекују да ће се Пекинг вратити нормализацији у многим областима политике и усмерити се на своје дугорочне циљеве, укључујући технолошку аутономију.

Две овогодишње сесије су одржане и у све неизвеснијој планетарној кризи. Опет, дубока је међузависност између Кине и остатка света. Зато домаћи медији сматрају да се и светска заједница нада како ће развој Кине унети више глобалне сигурности.

Насупрот овом оптимизму стоји, међутим, сурова међународна реалност. На то су упозорили током одржавања „Две седнице“ председник Си и шеф дипломатије Ћин. У садашњим околностима, када САД доживљава Кину као „најважнији геополитички изазов и стратешког конкурента“, могле би следити катастрофалне последице.

Попут џиновског балона, америчко-кинески односи су се увелико удаљили од курса. Погоршање билатералних односа међу најјачим државама у свету се убрзава, а наде за стабилизацију веза двеју најмоћнијих сила брзо се топе.

Председник Си је директно оптужио САД да предводе друге западне земље ка сузбијању даљег развоја Кине. Према Сију, западне државе су примениле свеобухватно окруживање и сузбијање Кине, што је створило „по озбиљности до сада незабележене изазове за развој земље“.

Спољно окружење брзо се променило и дошло је до значајног пораста неизвесности и непредвидивих фактора, рекао је Си. Упозорио је и да ће се у будућности „ризици и изазови са којима се суочавамо само повећавати и постати озбиљнији“.

 

Текст Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању