Откриће које је уздрмало археологе
КЛЕОПАТРИН ТУНЕЛ

Египатске археологе, али и све друге који се баве античким периодом, још дрма грозница после вести да је у Египту нађен тунел који можда води до гробнице чувене краљице Клеопатре. Иако је ова вест објављена крајем прошле године, полемике и даља истраживања још трају. И сви са нестрпљењем очекују последњу реч стручњака.
Бројни археолози укључили су се у дискусију која се развила када је египатско Министарство туризма и антиквитета саопштило да је испод храма Тапосирис Магна, западно од Александрије, на дубини од тринаест метара нађен тунел дугачак око 1300 метара и висок два метра. Овај храм познат је стручњацима, а био је посвећен богу Озирису и изграђен је између 280. и 270. године пре нове ере. Подигао га је фараон Птоломеј Други Филаделф.  Иначе, Тапосирис је био велики верски и културни центар након што је Александар Македонски освојио, односно покорио Египат 332. године пре нове ере и поставио темеље, односно саградио Александрију.
Стручњаци чекају одговор оних који се темом баве. Угледни археолог Кетлин Мартинез, која руководи истраживањима и која је и нашла тунел, мисли да су мале шансе да су Клеопатра и њен Марко Антоније овде сахрањени. Каже, да ако се испостави да је то тачно, биће то највеће и најзначајније отркиће 21. века. Она је иначе заговорник теорије да је Клеопатра, након самоубиства Марка Антонија, све испланирала да буду заједно сахрањени. 
Клеопатра је преговарала са Октавијаном да јој дозволи да сахрани Марка Антонија у Египту  рекла је Мартиннезова. Желела је да буде сахрањена са њим, јер је веровала да реконструише легенду о Изиди и Озирису.

Како су египатски медији известили, део тунела је потопљен, а истраживачи мисле и да је део темеља храма такође под водом. То објашњавају серијом земљотреса, најмање две стотине, који су у великом периоду, од 320. до 1303. године тресли ово подручје. Има и оних који верују да је маузолеј завршио на дну мора након тих земљотреса и да су они изменили топографију Александрије.

 

Припремио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању