СВЕМИРСКИ ТУРИЗАМ
Ко ће пре на Марс

Какав дан! О овоме сањам још кад сам био дете. Искрено, ништа вас не може припремити на поглед из свемира. Наша Земља је невероватна. Почашћен сам што сам могао да тестирам цивилни лет у свемир… Замислите свет у којем људи без обзира на године, род, нацију или веру имају једнак приступ свемиру.

Ово су речи британског милијардера Ричарда Бренсона (71) пошто је његов свемирски брод „ВСС Јунити“ слетео на његову писту у бази „Спејспорт Америка“ у америчкој савезној држави Нови Мексико.

Авантура која је успешно окончана 11. јула, трајала је 59 минута, а за то време Бренсон, као и троје запослених у његовој свемирској компанији „Вирџин Галактика“, попели су се на висину од 90 километара изнад земље (80 километара је висина коју су САД утврдиле као границу са свемиром), два-три минута у капсули провели у бестежинском стању посматрајући Земљу кроз дванаест прозора и вратили се на полазиште. Званично, Бренсонова улога у суперсоничном лету била је да тестира и процени искуство какво планира да понуди будућим клијентима.

Ово је био 22. тест-лет „ВСС Јунитија“, четврти до свемира и први са шесточланом посадом, међу којима је први пут био и Бренсон. Његов „Вирџн“ планира да обави још два тест-лета, а затим, већ следеће године, да крене са комерцијалним летовима, по цени од 250.000 долара и више за једну особу. План је да у блиској будућност са „Спејспорта Америка“ Бренсонова летелица 400 пута годишње одлети до границе са свемиром и натраг. Око 600 карата је већ продато појединцима из шездесет земаља, укључујући и планетарне звезде попут Џастина Бибера, Леонарда Дикаприја, Анџелине Џоли и Тома Хенкса,  по ценама од 200.000 до 250.000 долара. Међу њима је и милијардер и власник „Тесле“ Илон Маск (50), који је плато 10.000 долара депозита како би осигурао место. Датум путовања се не зна, а Бренсон је потврдио ову информацију за „Санди Тајмс“, додајући да би могао да узврати куповином карте на путовању Масковог „Спејс Икса“.

Масков „Спејс икс“ је лансирао десетине ракета, укључујући и летелице са људском посадом, али сам милијардер још није летео ни на једној. „Спејс икс“ би оно што је Бренсон, а за њим и Безос, требало да обави на јесен. Иначе, Масков циљ је да у туристички обилазак води путнике до Месеца па чак и Марса.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању