Запис са Газиместана
Ко и како чува Муратово турбе

Када се говори о Газиместану на Косовом Пољу, три километра северно oд Приштине, прва помисао је на велику Косовску битку између српске и турске војске, те 1389. године, али и на споменик Косовским јунацима који са 25 метара висине баш доминира централним Косовом.

Мало је оних, на другој страни, који обрате пажњу на Муратово турбе, које је ваздушном линијом километар удаљено од српског споменика и с друге стране садашњег ауто-пута Приштина – Косовска Митровица. Путоказ за Муратово турбе је на излазу из села Милошево када се иде из правца Косовске Митровице према Приштини. Са ауто-пута турбе се не види од новосаграђених албанских кућа. Наспрам турбета преко ауто-пута, на страни где је и Газиместан, 1999. године нестало је српско село Лазарево. И последњи Срби су напустили место где је, по предању, у Косовској бици смртно страдао кнез Лазар.

У уређеној „оази историје“ Муратово турбе и данас има посетиоца, истина ретких, али навраћају. Османски султан Мурат I погинуо је 28. јуна 1389. у Косовском боју, а легенда каже да га је убио српски јунак Милош Обилић. На месту погибије султана, централном делу положаја турске војске током славног боја, син Бајазит је оцу подигао маузолеј – турбе, које представља јединствени пример турског барока..

Историјски извори тврде да је на овом месту где је убијен султан и где је проливена његова крв, сахрањен само део његових унутрашњих органа, а да је тело балзамовано и сахрањено у Бурси, у Турској, у Мешеји-маузолеју Мурата I.

Данас се око турбета – које је најстарији примерак отоманске архитектуре овде, налазе и гробови оних који су о њему кроз столећа водили рачуна – чланови породице Турбедари, који су овде дошли из Узбекистана пре пет стотина година. Некада су се презивали Бухара, али су касније, као једини чувари овог маузолеја добили презиме Турбедар. Њихову вековну традицију данас наставља Санија (Џанковић) Турбедар.

–Ја сам из Новог Пазара и удата сам у ову фамилију Турбедара. и већ више од 46 године живим овде, од  197 5– прича нам Санија и показује мезар пра, пра…деде Бухаре који је дошао из Узбекистана да чува и одржава ово турбе. По њеној причи, тачно на овом месту султан Мурат је умро, а рањен је био на Газиместану где су се водиле битке.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању