КОНСТРУКТОР ПРВОГ СРПСКОГ АВИОНА
Ко је био Иван Сарић

У свим овим спортовима Иван је уживао, али када је напунио 23 године заљубио се у авијацију. Само шест годинa пошто су браћа Орвил и Вилбур Рајт извршила први, историјски лет (децембра 1903), отишао је у Париз на аутомобилске трке и тамо упознао неке од првих европских ваздухопловаца. На младог Суботичанина највећи утисак оставио је Луј Блерио, француски пилот и инжењер, први човек на свету који је 1909. године прелетео 40 километара преко Ламанша, између Калеа и Довера. Лет је трајао 37 минута на висини од 50 до 100 метара. Млади Иван Сарић био је задивљен и одмах је, пошто се вратио у Суботицу, одлучио да конструише своју сопствену летелицу. И успео је у томе током исте те 1909. године. Тај први авион назвао је „Сарић 1“. Био је то једнокрилац са размахом крила 8,5 метара. Покретао га је троцилиндрични мотор „Анзани“ јачине 25 коњских снага. За израду авиона користио је клавирске жице, ланено платно, дрво, точкове мотоцикла и други приручни материјал. Израдио га је у подруму своје куће, у улици Браће Радић. Прве пробне летове извео је на хиподрому. Следеће године извео је и први јавни лет на висини преко 30 метара, пред око седам хиљада суграђана. Пречник круга који је направио авионом у ваздуху био је око пет километара. Тај 16. октобар 1910. био је изузетно ветровит, али то није омело људе да дођу и присуствују исписивању првих страница историје нашег ваздухопловства. O овоме је писао и суботички месечни часопис „Невен“.

Годину дана касније Иван је направио и летелицу „Сарић 2“ са седмоцилиндричним мотором од 60 коњских снага. Први је употребио елероне на авиону.

Ипак, с обзиром на историјске околности (Суботица тада није била у оквиру граница Краљевине Србије), за почетак ваздухопловства у Србији узима се 1912. година. Тада је основана прва Ваздухопловна команда српске војске. Формирана је јединица од шест пилота који су школовани у Француској. Међу њима je био и Михајло Петровић који је 1913. код Скадра погинуо као прва жртва међу српским пилотима.

Иако је и раније у Србији било људи који су летели на својим летелицама (капетан Коста Милетић из Аранђеловца, школован у Русији од 1901. до 1902. године управљао је балоном), Сарић остаје као први конструктор моторних авиона на којима је и сам летео.

Почетком Првог светског рата одлучује да уништи своје нацрте и летелице. Обуставом рада на ваздухопловима у извесном смислу изразио је протест против рата, мада је даровити Суботичанин ипак 1917. конструисао и хеликоптер.

 

Пише Драгана Радојчић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању