ТРАГЕДИЈА У ЛЕБАНУ
Ко је крив за смрт девојчице

Још се није слегла прашина од мартовске драме у Блацу, када су службенице Центра за социјални рад на силу покушале да одведу децу из породичне куће у којој живе са баком, а на помолу је нова истрага. Овога пута под лупом је рад Центар за социјални рад Лебане. Заштитник грађана, Зоран Пашалић, покренуо је, наиме, по сопственој иницијативи, поступак контроле правилности и законитости рада овог Центра, као и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, поводом смрти двогодишње девојчице, која је преминула у породичној кући на периферији Лебана.

Према информацијама из медија, несрећено дете је пронађено са хематомима на глави, а лекари су наводно утврдили да је, у време када је мајка пријавила смрт детета, оно већ било мртво шест сати.

Заштитник грађана, после сазнања из медија, да се породица чије је дете страдало, већ налази на евиденцији надлежних органа, као и да је двоје старије деце раније измештено у хранитељске породице, тражи од Центра за социјални рад да му у року од 15 дана достави податке о свим предузетим активностима у овом случају, посебно о евидентираним пријавама за насиље у породици.

Од МУП-а Заштитник грађана тражи да га у истом року, с обзиром на податке из медија да је полиција већ трагала за оцем због кривичних дела које је раније починио, извести да ли је било поступања органа МУП-а по евентуалним пријавама за насиље у породици настрадалог детета.

Девојчица старости непуне 2 године преминула је претпрошлог уторка у Лебану под још увек неразјашњеним околностима. Истражни органи још увек чекају обдукциони налаз како би утврдили шта је довело до њене смрти и да ли је у питању кривично дело. У тренутку затварања овог броја обдукциони налаз још није био готово, јер, како су објаснили вештаци, потребне су бројне анализе и постпци да би се утврдили детаљи ове трагедије.

Да подсетимо, у медијима је дан после несреће, 19. маја, објављено да је отац детета у време породичне трагедије био на привременом раду у Београду, али га је чим је стигао у Лебане полиција ухапсила јер је за њим већ трагала због кривичних дела које је раније починио. Директор Центра за социјални рад у Лебану Драган Цветковић изјавио је тада да је породица била под надзором стручне службе.

Жена, која је пријавила смрт ћерке, је мајка четворо деце од којих је двоје старије измештено у хранитељске породице, а са њом је, осим преминуле девојчице, живео и осмомесечни дечак.

С. Лазаревић