Ко (ни)је летео на месец

Филм је узбудљив и овенчан одличним критикама са недавног фестивала у Венецији где је имао светску премијеру. Режирао га је „оскаровац“ Демијан Шазел, а главну улогу доделио је свом пријатељу и старом сараднику (из филма „Ла ла земља“) глумцу Рајану Гослингу. Гледаоци прате причу о Армстронговом животу од 1961. па до лета на Месец 20. јула 1969. године. Тог дана је Нил, и у директном телевизијском преносу цео свет је то пратио, први закорачио на Земљин сателит, а двадесет минута касније то је учинио и Олдрин

Да ли је Нил Армстронг заиста интровертан и скроман као у филму?

Истина је, слава га није занимала, мало је говорио, ретко давао интервјуе и до краја живота остао је загонетка. Умро је 2012, у 82. години живота.

Да ли је филм заснован на књизи о њему?

Јесте, на биографском роману „Први човек: живот Нила Армстронга“, коју је написао Џејмс Хансен, а објављена је 2005. То је једина званична биографија овог астронаута, писана уз његову дозволу и сарадњу. Права на екранизацију продата су још 2003, али је било потребно много времена да се састави екипа филма. Првобитно је требало да га режира Клинт Иствуд. Када је Дамијан Шазел преузео режију филма, Рајан Гослинг је већ био виђен за насловну улогу, много пре него што су се њих двојица упознали током снимања „Ла ла земље“.

Да ли је Нилова ћерка заиста умрла од тумора мозга?

Армстронг и његова супруга Џенет су крајем јануара 1962. од те болести изгубили двогодишњу ћерку Карен. „Мислио сам да је најбоље за мене у тој ситуацији да наставим да се трудим, колико сам могао, да водим нормалан живот и да ми губитак не уништи способност да радим нешто корисно“. Исте године је постао астронаут (пре тога је био војни пилот и део истраживачког тима у НАСА).

Да ли је, као у филму, пожар уништио Армстронгову кућу?

У пролеће 1964. пожар је захватио његову кућу у Хјустону. Дим је усред ноћи пробудио најпре Џенет, а она је пробудила Нила. Комшија Ед Вајт, такође астронаут, прескочио је ограду дворишта и прискочио им у помоћ. Нил му је кроз прозор додао десетомесечног сина Марка и отишао да спасава шестогодишњег Рика. Са мокрим пешкирима преко лица кроз ватру су истрчали у двориште. Седам метара које је Нил прошао до Рикове собе у пламену Армстронг је описао као „најдужи пут који сам у животу прешао“.

Да ли је Армстронг заиста умало погинуо током тренинга?

Биле су изграђене две летелице које је требало да симулирају летење у условима гравитације на Месецу која је шест пута мања од оне на Земљи.

Наставак прочитајте у броју 3116.