Награде за хуманост
КО СУ ВИРТУС ЛАУРЕАТИ

Траг фондација је 25. марта у Београд, доделила Виртус награде за филантропију компанијама, предузећима и појединцима, који су несебичним залагањем допринели развоју заједница у којима живе или послују или помогли онима којима је то најпотребније. Добитницима су награде уручили Тод Ендруз, в.д. директора мисије УСАИД у Србији, Њ.Е. Шан Меклауд, амбасадорка Велике Британије у Србији, Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији и Гордана Делић, директорка Балканског фонда за демократију.

Награда за индивидуалну филантропију додељена је Микици Петронијевићу из Београда, док је добитник награде за младе филантропе Ђорђе Томић из Ветерника.

Добитници специјалних награда су: Слободан Васић за индивидуални допринос локалној заједници, Сандра Томић за индивидуални допринос смањењу сиромаштва, Магдалена Станковић и група пријатеља за подстицање вршњачке филантропије, док је Николи Стојковићу припала награда за индивидуални допринос заштити животиња.

Микица Петронијевић, глумац и самостални уметник из Београда, своје наследство у виду сеоског домаћинства и имања поклонио је удружењу Свици у мраку, и на њему организовао први Летњи инклузивни камп за децу и омладину која се налазе на спектру аутизма, као и за децу са инвалидитетом. У оквиру кампа организоване су радионице уз пратећи уметнички садржај, док је стручни тим психолога и дефектолога све време стајао на располагању учесницима. Камп је окупио више од 600 деце и обезбедио им простор за дружење, учење, радно-окупациону терапију и понудио низ активности у дефектолошком парку.

Ђорђе Томић, извиђач и бејзбол репрезентативац из Ветерника, током целе године своје комшије одвози на лекарске прегледе, доставља им храну, координира прикупљање одеће, организује акције кречења и држи додатне часове математике и историје онима којима су потребни. Као искусни извиђач, Ђорђе организује кампове и са најмлађима дели знања о екологији и сналажењу у природи. Волонтира најмање осам сати дневно, и улаже сопствене ресурсе – новац, знање и добру вољу. Ђорђе се непрестано усавршава и учи новим занатима, како би члановима своје заједнице помогао још више.

Слободан Васић, радијски новинар из Пожаревца, организује хуманитарне акције и на тај начин помаже својим суграђанима да преброде тешке животне тренутке, добију неопходно лечење или материјал за реновирање дома. Протекле године, Слободан је организовао хуманитарне фудбалске турнире, током којих је прикупљено чак 31.500 евра за лечење суграђанина Јасмина Милановића. Користећи своје личне и професионалне контакте, Слободан повезује заједницу и подстиче је на солидарност.

 

С. Л.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању