МОЗАИК: ЛАТИНСКА АМЕРИКА, ЧИЛЕ
Ко то тамо скреће улево

У својој четрнаестој Габријел Борић, праунук хрватског мигранта – који се са острва Угљен пре 124 године доселио у Чиле – и страствени читалац дела Маркса и Хегела, основао је градски студентски клуб у Пунта Аренасу, његовом родном граду и престоници најјужнијег региона Магелан и чилеански Анатарктик.

Када је имао 21. годину, тада већ студент права, водио је протест студената у Сантијагу, главном граду Чилеа. Циљ је био отказ редовном професору који је оптужен за плагијат и корупцију. Студенти су у кампусу седели 44 дана, све док се професор није повукао.

Две године касније, 2011, изабран је за вођу масовне студентске побуне против профитерства приватних универзитета, а 2013. постао је конгресмен за регион Магелан и чилеански Антарктик.

Када су протести који су почели због ниских пензија, високих животних трошкова и бруталности полиције, извели милионе на улице у градовима широм Чилеа, Габријел Борић је помогао да се бес грађана каналише у мирним смеру – у захтев за промену устава Чилеа који је усвојен још у доба Пиночеове диктатуре и још је на снази.

Са 35 година победио је у другом кругу, са 12 одсто више гласова, Хозеа Антонија Каста (55), ултраконзервативног оца деветоро деце, носталгичара за Пиночеовим временима. Постао је тако Габријел најмлађи председник у историји Чилеа.

Излазност на председничким изборима 19. децембра била је највећа – од скоро 56 одсто – откако је 2012. године гласање постало добровољно. Када 11. марта преузме дужност од Себастијана Пињере, Борић ће бити најлевичарскији лидер  Чилеа од свргавања Салвадора Аљендеа 1973, и први  изван центристичких блокова који су се мењали у председничкој фотељи од повратка демократије 1989. године.

Тријумф осведоченог борца за права жена и староседелаца али и заштиту животне средине, поздрављен је као историјски од његових прогресивних колега широм Латинске Америке, који су после готово једне за (социјал)демократију изгубљене деценије остварили низ изборних победа у 2021. и спремни да их остваре још више у овој години. Тако је бивши бразилски председник Луиз Инацио Лула да Силва – коме агенције за испитивање јавног мњења на изборима крајем ове године предвиђају огромну победу у односу на актуелног председника, заступника крајње деснице Жара Болсонара – поделио је на друштвеним мрежама фотографију на којој је он, насмејан, са брендираним Борић-бејзбол  качкетом. Уз фотографију је и написао да је „срећан због још једне победе демократског и прогресивног кандидата у нашој Латинској Америци“.

Док су Чилеанци излазили на биралишта, Густаво Петро, бивши герилац и бивши градоначелник Боготе који је 2018. изгубио на председничким изборима од десничара Ивана Дуке, а према анкетама има највише шансе да замени Дука после председничких избора у мају, предност је дао социјалдемократи Борићу у односу на Каста, кога је оштро означио као присталицу нацизма.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању