Кога змија уједе...
КОЛИКО ЋЕ НАС КОШТАТИ ЗИМА

Иако календарски јесен стиже тек за који дан, када је реч о сезонским припремама за зиму оне увелико трају, када је реч о храни, а што се огрева тиче домаћини су га већ обезбедили, или бар највећи број оних који се греју на чврста горива.

          Кога змија уједе, и гуштера се плаши, каже народна изрека. Поучени, или боље рећи преплашени прошлогодишњим драстичним поскупљењем огрева, ко год је могао набавио је дрва. Иако је с пролећа цена била нешто виша него сада, ипак је била знатно мања него прошле јесени и зиме. О томе сведоче и потврђују и продавци. Вељко из околине Чачка каже да су цене дрва за огрев драстично пале у односу на лане. Купаца је мало, каже, иако је цена повољна. Сви су се, рече, на време снабдели, нико није хтео да ризикује и чека почетак грејне сеоне.

– Цене су драстично пале у односу на 2022. – каже Вељко. – Сада на лицу места метар дрва кошта  6.500 динара, а са доставом излазе и до 8.500. То су метрена дрва. Треба их касније кратити и цепати. Иако је цена била висока, ми прошле године нисмо могли да дотерамо шлепера колика је потражња била. Међутим, ове године, ако продамо метар у десет дана добро је.

Исту или сличну причу имају и власници стоваришта. У једном од њих на периферији Сурчина, прошле године пред зиму и до краја пролећа није могло да се нађе ни дрвце, како рекоше. А они највише продају готова, цепкана дрва. Купци лане нису ни питали за цену.

На истом стоваришту почетком лета освануле су гомиле цепаница. Гомила цепканих дрва, сложених на палете, расла је из седмице у седмицу. Продаја није ишла између осталог и због тога јер је власник тек незнатно, али очигледно недовољно, спустио цену. За једну палету требало је издвојити две стотине евра, а на њој је било 1,7 кубних метара дрва.

Диктира цену ситуација на тржишту, али и локација. Тамо где шуме има више, цене могу да буду ниже и до 30 одсто у односу на, рецимо, Војводину или веће градове у централној Србији. Познаваоци прилика кажу да  у Београду буквино, грабово и храстово дрво прве класе кошта око десет и по хиљада динара по кубику док се у унутрашњости огревно дрво може прибавити и јефтиније, за око седам хиљада динара. Цене багрема и цера, крећу се између 6.500 до 7.000 динара, док се најјефтиније врсте могу пазарити за око пет хиљада динара по кубику. Примера ради, у Доњем Срему такозвано меко дрво, највише тополе, може да се купи за око шест хиљада, док се отпаци од резане грађе плаћају пет хиљада по кубику.

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању