Колико смо заиста сиромашни

Испод линије апсолутног сиромаштва налази се око седам одсто наших грађана, али ако се мери релативно сиромаштво, оно обухвата чак 25 одсто популације. Субјективно, трећина житеља Србије сматра да нема довољно новца да задовољи основне потребе за себе и своју породицу, показала је недавна анкета. Привредни раст није умањио, већ повећао неједнакости, чуло се недавно на дискусији поводом петог броја часописа МОНС који прати социјалну ситуацију у Србији.

Панел дискусија организована поводом најновијег броја часописа МОНС – Мониторинг социјалне ситуације у Србији – одржана је недавно на Економском факултету у Београду а тема је била „Петнаест година Стратегије за смањење сиромаштва“. Да ли је Стратегија била добра, какви су њени ефекти и где смо данас на лествици сиромаштва у односу на Европу и свет? Могло се чути доста критичних ставова, које су изнели Данило Вуковић, социолог, и Михаил Арандаренко, економиста, обојица коуредници петог броја МОНС-а, док је о проблемима социјалне политике у Србији данас говорио Божидар Дакић, в.д. директора Републичког завода за социјалну заштиту.
– Погубна је идеја да је могућа социјална политика без политике, да је мешање странака у овај сектор лоше, те да нам не треба „политичарење и странчарење“ већ стручни људи. Као да смо се ми унапред већ договорили о томе како ће наша држава и систем да изгледају. А нисмо – истиче Данило Вуковић. Школство и здравство су, сматра Вуковић, и даље недовољно приступачни за сиромашне. О образовању се говори као о нечему што је усмерено искључиво на тржиште, и што треба да припреми људе за рад, али то није његова једина мисија. Образовање је и начин да се нижи друштвени слојеви отргну, да се пробију канали друштвене покретљивости, да се креира критичко јавно мњење.

Пун фрижидер – недовољан

– Претпоставка да ће економски раст некако да се прелије и међу ниже друштвене слојеве и да доведе до њиховог напретка – била је погрешна и није довела до резултата какве су тадашњи политичари очекивали – закључује Вуковић. Модератор панел дискусије Јелена Жарковић Ракић, диреткорка ФРЕН-а, слаже се са овим ставом и додаје: – Мантра која је стално понављана да нам је довољан економски раст и онда ће, како се тај колач увећава, свакоме његов део колача бити све већи – једноставно није тачна. Већ пет година имамо статистку која показује да се више од четвртине становништва наше земље налази у ризику од сиромаштва, а ниво неједнакости је веома висок.

Наставак можете прочитати у броју 3096.