KOLOREKTALNA HIRURGIJA: DR BLAGOJE ĐUKANOVIĆ
KOLONOSKOPIJA MOŽE DA SPASI ŽIVOT

Broj dijagnostifikovanih pacijenata sa kancerom debelog creva kod nas iz godine u godinu, nažalost, raste. O ovoj veoma opasnoj bolesti, kod koje je mortalitet u porastu, razgovarali  smo sa jednim od vodećih kolorektalnih hirurga u našoj zemlji dr Blagojem Đukanovićem iz „Euromedika“ koji se bavi hirurgijom debelog creva ali i hirurgijom jetre, a to je oblast na kojoj je doktorirao. Doktor Đukanović radi najsavremenije laparoskopske operacije debelog creva u „Euromedik“ bolnici, iste onakve kakve se rade na najboljim klinikama u svetu.

–U poslednjih nekoliko godina operacije debelog creva uglavnom radim laparoskopski. Tu tehniku sam počeo koristiti sa svojim timom još dok sam radio na KBC Bežanijska kosa. Njena suština je da se pacijentu nanese manja trauma. To je takozvana minimalno invazivna hirurgija gde se kroz male otvore na trbuhu, promera 5 do 10 milimetara, uvode instrumenti i kamera. Tako se sve ono što se radi klasičnom metodom, kada se napravi veliki rez na trbuhu, sada radi kroz te male otvore.

Da li pacijent sam odlučuje da li će biti operisan laparoskopski ili klasičnom metodom, ili je to isključivo odluka lekara? 

– Pacijentu se predoče prednosti i mogućnosti operacija koje možemo da uradimo. U poslednje vreme ljudi nemaju dilemu. Ponekad se neki od njih plaše da li može sve u trbuhu da se korektno pregleda ukoliko se radi laparoskopska operacija. Mesta za dilemu je bilo ranije, kada je dijagnostika bila insuficijentna. U današnje vreme možemo u milimetar da utvrdimo kolika je invazivnost tumora, odnosno da li  postoje udaljene metastaze.  To je moguće, pre svega, zahvaljujući multislajsnom skeneru i magnetnoj rezonanci . U „Euromediku“ imamo sve te savremene dijagnostičke metode, pa se za kratko vreme može napraviti precizna dijagnostika i na osnovu toga planirati operacija.

Ovakve operacije koje Vi radite izvode se u najsavremenijim medicinskim ustanovama u svetu. I na istoku i na zapadu. Upravo ste se na različitim stranama sveta i usavršavali na najboljim klinikama.

– Tako je. Prvi tromesečni boravak bio je u Engleskoj, u Birmingemu, 2003. godine, u „Kvin Elizabet’“ bolnici. Tamo sam čak i učestvovao kao član hirurškog tima na operacijama jetre i debelog creva, ali tada se radilo samo klasičnom tehnikom. Posle toga sam proveo tri meseca u Tokiju, u Nacionalnom kancer centru, gde je već počela da se radi laparoskopska hirurgija. Sledili su potom boravci u Americi 2009, zatim u Parizu, Lisabonu…

Piše Branka Kovačević

Foto Miloš Lužanin

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju