Коме је намењен број 194

О утицају временских (не)прилика на здравље, људи, о томе да ли се ових дана повећао број позива и интервенција, ко све зове и због чега, али и томе како да сами себи помогнемо и здравије живимо разговарамо са др Жељком Баћевићем, начелником смене у Градском заводу за хитну медицинску помоћ

Болесницима од хроничне плућне болести не прија повећање процента влаге у ваздуху. Осцилације атмосферског притиска се одражавају на крвни притисак и срчане болеснике. Високе температуре практично никоме не пријају и тада се сви жале, док стабилно време, у било које доба године, прија свима, каже др Жељко Баћевић, лекар специјалиста ургентне медицине и начелник смене (којих укупно има пет) у Градском заводу за хитну медицинску помоћ.
– О томе можемо разговарати, али не постоје прецизна научна истраживања о утицају временских (не)прилика на здравље – сматра др Баћевић.
У том смислу се не разликује ни број хитних интервенција. Дневно се бележи око две хиљаде позива за помоћ на број 194, при чему се не рачунају позиви за савете. Број интервенција, односно указивања помоћи креће се између 200 и 300 за 24 сата, сазнајемо од нашег саговорника.

Скок крвног притиска може да изазове инфаркт, шлог или едем плућа. Како особа може сама себи да помогне?

– Пацијенти себи могу да помогну, најпре тако што ће да воде уредан и разуман живот. Потребне су године да се схвати да је важно водити рачуна о исхрани. Друго, придржавати се терапије коју је лекар прописао, као и да се организам поштеди беспотребних замарања. У случају бола неопходно је да се обустави физички напор.

А неки конкретни савети, попут узимања соли у случају пада крвног притиска?

– Узимање соли или вегете никада не треба предузимати на своју руку, мада се некада покаже као корисно, углавном код пада крвног притиска или када се ради о обичној хипотензији која је настала зато што је вруће или зато што нисмо доручковали. Али, ако је хипотензија настала због неког унутрашњег крварења или опекотине, онда ће узимање соли само искомпликовати ситуацију. Супротно, код обичне хипогликемије када је дошло до пада шећера у крви из разних разлога, узимање кашичице шећера је чудотворно.
– Сваког дана се дешава да неко каже да му није добро, али неће да објасни у почетку о чему се ради, да би тек касније сазнали да већ три-четири дана има температуру и да је пре седам дана повредио скочни зглоб, који га тек сада боли. Па све до ситуација када човек има изненадно настали бол у грудима, за који се после испостави да је изазван акутним инфарктом миокарда, што трпи, а Хитну помоћ позове зато што на њега врши притисак породица док он прикрива симптоме, наводи др Баћевић. Зато је неопходно, према његовим речима да се обави тријажа, најпре телефонским разговором. Нажалост, нису ретки случајеви да лекари Хитне помоћи трпе свакојаке притиске суграђана што отежава процес рада. На питање која врста пацијената им се најчешће обраћа за помоћ, наш саговорник каже да су то углавном хрононични болесници и додаје да тиме не би требало да се бави Хитна помоћ, осим у случају када се хронично претвара у акутно и хитно. Међутим, има и оних који скоро свакодневно зову Хитну помоћ.

Наставак можете прочитати у броју 3106.