Копенхаген, Данска: дашак среће у музеју среће

Да ли умете да разликујете осмех од срца од оног усиљеног? Шта је дефиниција среће и ако бисте могли да изаберете да живите у вештачком, налик Матрикс свету, где се дешавају само пријатна искуства, да ли би то био ваш избор? Ова филозофска питања се постављају посетиоцима који дођу у новоотворени Музеј среће у Копенхагену, институцију која детаљно разрађује све оно што чини да се добро осећамо.

Смештен у подруму зграде из касног 18. века у Старом граду, Музеј среће води Мајк Викинг, аутор више светских бестселера међу којима су „Дански рецепт за срећан живот“, „Потрага за најсрећнијим људима на свету“ (односе се на доживљај среће у Данској и Норвешкој) и „Уметност стварања успомена“. Аутор поставке је Институт за истраживање среће, чији је оснивач и директор управо Викинг, независна организација која се бави благостањем и квалитетом живота. Музеј показује како је срећа укључена у свако подручје нашег живота кроз осам соба које једну тему истражују из различитих перспектива. Према званичницима Музеја, установа је креирана са циљем да дословце донесе срећу у живот и подсети посетиоца шта је то што га чини вредним као особу и шта чини да се осећа добро и задовољно.

Музеј је интерактиван и посетиоци могу да се укључе у мисаони и експеримент са светлосном терапијом. Новчаник са готовином остављен је на средини пода у једној соби. Овде можете прочитати и студије у којима су истраживачи „губили“ новчанике на улицама широм света и утврђивали колико је намерно остављених враћено власницима. Ту је и одељак о географији среће који истражује како окружење које је човек саградио утиче на наше осећање среће, где је такође представљена мапа света и како су на основу Светског извештаја среће за ову годину рангиране 153 земље. Данска је према том извештају, којим се баве и Уједињене нације, годинама у врху листе најсрећнијих (ове године испред ње је Финска) јер има најбоље креирано друштво благостања, среће и квалитета живота. Иако у тој земљи, како пише на званичном сајту музеја, просечно 170 дана годишње пада киша.

Зато смо мислили да је Данска очигледно најбољи дом за музеј који се фокусира на то како да створимо бољи оквир за добар живот – каже Викинг.

Музеј има и собу резервисану за науку о срећи, затим поставку о историји среће, али и о томе шта можемо очекивати у будућности, типа да ли ће наши телефони знати како се осећамо. Ту је и одељак посвећен смејању, где посетиоци могу да проучавају која страна Мона Лизе изводи тај гест. Музеј има и лични угао, јер су у њему изложени и предмети које су људи широм света донирали, а подсећају их на срећне моменте у њиховом животу.

Надамо се да ће наши гости одавде отићи мало мудрији – каже Мајк Викинг– мало срећнији и мало више мотивисани да свет учине бољим местом за живот.