Корупција: у канџама злочина без жртава

Грађани Србије и даље сматрају да у здравству раде најподмитљивији људи, заборављајући при том да су често и сами криви што је то тако. На глобалном нивоу, по индексу перцепције корупције, наша држава је лане била на 77. месту. Да ли је у овој години борба против ове друштвене пошасти била ефикаснија, па нам самим тим следи и више место, видећемо у фебруару. До тада би и нова стратегија за борбу против ове врсте криминала требало да буде спремна, а и усвојен Закон о пореклу имовине.

Уциљу сузбијања финансијског криминала и корупције, у једном дану, у више одвојених акција, полиција је прошле недеље ухапсила десет особа. Међу осумњиченима су три полицијска службеника, бивши руководилац у „Телекому Србије“, овлашћено лице Синдиката железничара Србије, бивше одговорно лице „Комерцијалне банке“… Они се сумњиче да су извршили више кривичних дела од 2013. до дана хапшења, којим су оштетили буџет Србије, правна и физичка лица за
више од милион евра. Осумњичени се терете да су извршили кривична дела: трговина утицајем, злоупотреба службеног положаја, примање мита, пореска утаја… Међу осумњиченима пажњу јавности је свакако највише привукло име Дејана Јовића, заме ника начелника Одељења за крвне и сексуалне деликте Полицијске управе Београд, који се сумњичи да је 1. новембра полицијском службе нику у Полицијској станици Звездара рекао да не предузима мере из своје надлежности према мушкарцу за којим је била расписана потрага због кривичног дела насиља у породици. Уз то, осумњичени се терети и да је у 16 ситуација неовлашћено приступао подацима грађана и исте саопштавао трећим лицима. То за шта се сумња да је Јовић радио, јесу кривична дела – трговина утицајем и злоупотреба службеног положаја, оба по свом карактеру коруптивна, за које су запрећене и вишегодишње затворске казне. Осумњичени су ухапшени по нало- гу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, а остало је „само“ да се докаже да је у поступцима осумњи ченог постојао процес у коме је он користио своју функцију, друштвени положај или утицај, да би за награду, или неку другу корист, посредовао у томе да се почини или не почини нека службена радња.

Наставак прочитајте у броју 3125.