Korupcija: u kandžama zločina bez žrtava

Građani Srbije i dalje smatraju da u zdravstvu rade najpodmitljiviji ljudi, zaboravljajući pri tom da su često i sami krivi što je to tako. Na globalnom nivou, po indeksu percepcije korupcije, naša država je lane bila na 77. mestu. Da li je u ovoj godini borba protiv ove društvene pošasti bila efikasnija, pa nam samim tim sledi i više mesto, videćemo u februaru. Do tada bi i nova strategija za borbu protiv ove vrste kriminala trebalo da bude spremna, a i usvojen Zakon o poreklu imovine.

Ucilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u jednom danu, u više odvojenih akcija, policija je prošle nedelje uhapsila deset osoba. Među osumnjičenima su tri policijska službenika, bivši rukovodilac u „Telekomu Srbije“, ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, bivše odgovorno lice „Komercijalne banke“… Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela od 2013. do dana hapšenja, kojim su oštetili budžet Srbije, pravna i fizička lica za
više od milion evra. Osumnjičeni se terete da su izvršili krivična dela: trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, poreska utaja… Među osumnjičenima pažnju javnosti je svakako najviše privuklo ime Dejana Jovića, zame nika načelnika Odeljenja za krvne i seksualne delikte Policijske uprave Beograd, koji se sumnjiči da je 1. novembra policijskom službe niku u Policijskoj stanici Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema muškarcu za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilja u porodici. Uz to, osumnjičeni se tereti i da je u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana i iste saopštavao trećim licima. To za šta se sumnja da je Jović radio, jesu krivična dela – trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja, oba po svom karakteru koruptivna, za koje su zaprećene i višegodišnje zatvorske kazne. Osumnjičeni su uhapšeni po nalo- gu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a ostalo je „samo“ da se dokaže da je u postupcima osumnji čenog postojao proces u kome je on koristio svoju funkciju, društveni položaj ili uticaj, da bi za nagradu, ili neku drugu korist, posredovao u tome da se počini ili ne počini neka službena radnja.

Nastavak pročitajte u broju 3125.