Kosovo: lažna država dobila i lažnu vojsku

Niko od trgovaca na severu Kosmeta nije povećao cene iako svi imaju dodatne troškove u novim okolnostima dobavljanja robe iz Srbije. – strah od takozvane vojske Kosova, izglasane u petak 14. decembra, veći nego strah od nestašica

Evropa do sada sigurno nije doživela da subjekat koji nije država, nije članica ni OUN ni EU – Kosovo, deli lekcije skoro svima u svetu, jednostrano vuče poteze i donosi odluke, a da za sve to nikome ne odgovara!?

Prvo je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost na teritoriji Srbije 17.februara 2008, a onda je, deset godina kasnije, došlo do toga da na srpske proizvode koji dolaze na Kosmet uvede porez od 100 odsto, da bi u petak, 14. decembra, i pored upozorenja iz sveta, osim Amerike, Priština jednostrano, u 11.30, nakon izglasavanja dva zakona u tzv. Skupštini Kosova, izglasala i treći zakon – o pravilima službe pripadnika KBS, koji čini deo paketa zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Tako je lažna država dobila i tzv. vojsku Kosova koja je danas najveća opasnost za Srbe na KiM. Od 120 poslanika Kosovske skupštine prisutno je bilo 107, koji su svi od reda glasali za transformaciuju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Predstavnici srpske zajednice bojkotovali su sednicu i izglasavanje zakona.

Tako je gaženjem Povelje OUN SB i R-1244 formirana tzv. vojska Kosova i to kršenjem i njihovog, takozvanog Ustava, po kojem je neophodno da dve trećine poslanika iz manjinskih zajednica u Kosovskom parlamentu daju glas za formiranje vojske.

Formiranjem vojske Kosova Priština direkno gazi Ujedinjene Nacije koje su na Kosmetu angažovale Kfor još juna 1999. kao jedinu vojnu misiju koja ovde obezbeđuje mir. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti OUN je još na snazi, a na drugoj strani, sada, formiranjem vojske Kosova, posao obezbeđenja mira u južnoj srpskoj pokrajini postaje delikatan, najviše zbog Srba, koji i do sada nisu imali veliko poverenje u Kfor. Ovim kršenjem Rezolucije 1244 i Povelje OUN takozvano Kosovo hoće članstvo u OUN, pravnim nasiljem.

Roba našla put do Srba

Takse na srpsku robu i jednostrano formiranje vojske Kosova navelo je Srbe sa severa Kosmeta da svakodnevno protestuju u Kosovskoj Mitrovici od kraja novembra , i na taj način negoduju protiv Prištine koja ne poštujući apsolutno nijednu od evropskih vrednosti sporazuma, dogovora dokumenata gazi demokratiju i bukvalno – civilizaciju.

Dolazak više od 40 borbenih i drugih vozila američkog Kfora na sever Kosmeta, u četvrtak 14. decembra, dan pre formiranja tzv. kosovske vojske, dodatno je uznemirilo Srbe sa severa Kosova koji nemaju apsolutno poverenje u američku vojsku.

Dok roba kako-tako stiže na sever Kosmeta, trgovine nisu povećale cenu nijednog artikla, iako sada imaju dodatne troškove u dovozu robe, zaobilazeći glavne administrativne prelaze na severu Kosmeta, Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka.

Građani i studenti na severu Kosmeta upozoravaju EU i svet o diskriminaciji prema srpskoj robi i jednostranom aktu formiranja vojske, ali EU i svet su uglavnom gluvi i nemi na sve to. Dok, istina, verbalnih osuda ima iz svih evropskih centara, u stvarnosti Priština ne trpi nikakve posledice od toga.

– U ime svih privrednika vam obećavam da ćemo se truditi i naći načine da obezbedimo sve potrebne namirnice našem narodu na KiM. Mi moramo da se organizujemo svi od reda – i privrednici i radnici i studenti, učenici… i moramo sami da se branimo, jer ako se sami branimo, stići će nam pomoć i od drugih. Zahvaljujem se svim privrednicima, posebno vlasnicima trgovinskih radnji, koji i u ovim otežanim uslovima snabdevanja nisu podizali cene iako im je cena nabavke robe povećana. Poručujem i gospodi iz Prištine da je dobro što nisu potegli za novim merama, jer bi ovi mirni protesti mogli da prerastu u nešto drugo, što niko ne bi mogao da spreči, jer ovde se ljudi bore za svoje dostojanstvo, živote i elementarna ljudska prava – kazao je predsednik srpskih privrednika KiM Radoš Petrović na protestnom skupu u Kosovskoj Mitrovici, 12. decembra.

Nastavak pročitajte u broju 3125.