Kratak rok, a veliki izazovi

Šta čeka novu Vladu

Četiri meseca posle izbora, nešto jače od dva i po meseca od kada su novim poslanicima potvrđeni mandati, i posle tri zasedanja Predsedništva SNS-a saznali smo samo da će Ivica Dačić zameniti Maju Gojković na mestu predsednika Narodne skupštine, da će SPAS Aleksandra Šapića dati jednog ministra i da će, što je bacilo senku na sva imenovanja u kabinetu Ane Brnabić, novi parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim, a najkasnije 3. aprila 2022. I da, osim Ane Brnabić, koja će prvi put imati svoju vladu (prethodnu je nasledila od Aleksandra Vučića), na istom mestu, kao ministar finansija, ostaje i Siniša Mali. Sve ostalo bi, dragi naši čitaoci, i mi i vi trebalo da saznamo kada se ovaj broj „Ilustrovane“ pojavi na kioscima – 27. oktobra, na Svetu Petku, slavu Srpske naprede stranke (SNS), a najkasnije 3. novembra, kada ističe rok za formiranje nove vlade.

U osvit formiranja 16. vlade od uvođenja višestranačja, odnosno osme od kada je Srbija postala nezavisna država, u uši nam je ušao jedan, u ovom veku skoro zaboravljeni pojam (sećaju ga se oni koji su pravo glasa imali u vreme kada je Vojislav Koštunica sastavljao vladu 2004. ) – koncentraciona vlada. Oni koji vole krajnosti nazvali bi je vladom nacionalnog spasa ili tehničkom, a suština je da se takva vlada sastavlja, narodski rečeno, „kad je dogorelo do nokata“. Iz trenutne perspektive izgleda da smo još daleko od takvog stanja, ali je činjenica da niko sa sigurnošću ne zna šta će se, i koliko brzo, događati sa korona-pandemijom, sa svetskom ekonomskom krizom koju je zaraza proizvela i, što je srpskom narodu najveća zebnja, sa takozvanom „sveopštom normalizacijom odnosa sa Kosovom“. Najverovatnije da je sve ovo i uticalo da se Predsedništvo SNS, koje po Statutu stranke broji trideset članova, na čelu sa stranačkim liderom i predsednikom države Aleksandrom Vučićem, opredeli za koncentracionu vladu, koja, teorijski, „usisava“ sve parlamentarne stranke, pridodajući im i, u narodu i stručnoj javnosti, viđenija nestranačka lica i, ima ograničeni vek trajanja. U sadašnjem sazivu parlamenta, našli su se predstavnici sedam izbornih lista, uz SNS, SPS-JS i SPAS i četiri manjinske. Prema Vučićevim najavama, manjine će u vladi biti zastupljene što kao ministri, što kao državni sekretari.

Ani Brnabić je olakšan posao oko pisanja ekspozea, jer su ciljevi Vlade ranije postavljeni, a ona samo treba da obelodani načine na koje će se oni ostvariti. Sa ciljevima Vlade, kojoj je mandat unapred ograničen, javnost je upoznao Vučić. Ima ih šest i u najkraćem, reč je o očuvanju zdravlja nacije, odnosno borbi protiv kovida-19, borbi za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borbi protiv mafije, kriminala i korupcije, zatim očuvanje nezavisnog i samostalnog odlučivanja Srbije, ubrzanje reformi, posebno u vezi sa vladavinom prava i evropskim integracijama, a tu je i borba za ekonomski napredak: da ovu godinu završimo oko nule, a da sledeće godine rast bude veći od šest odsto.

 

PIŠE M. STAMATOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju