Ко је јачи у надвлачењу конопца
КРИЗА НА КиМ

Криза на северу Косова и Метохије, у три српске општине, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, започета 26. маја, наставља се. Испред све три општинске зграде Срби се окупљају у јутрањим сатима, на тај начин спречавајући да у ове установе уђу нови градоначелници, Албанци, који су изабрани на локалним изборима 23. априла. Ове изборе су Срби  бојкотовали и сада  не желе да прихвате председнике општина који су у просеку добили око 100 гласова. Да подсетимо, на локалне изборе на северу покрајине 23. априла изашло је 1.567 бирача или 3,47 одсто од 45.095 регистрованих у бирачки списак.

У општинске зграде ове три општине ушла је косовска полиција 26. маја а припадници Кфора су и даље стационирани на истим локацијама – око ових установа. Нови градоначелници Албанци од 29. маја нису  улазили у ове три општинске зграде. Кфор је 5. јуна уклонио бодљикаву жицу која је претходно постављена у Звечану, у главној улици. У среду, 7. јуна, оклопна возила косовске полиције су измештена иза зграда општина у Звечану и Лепосавићу а њихово раније место заузела су возила Кфора.

После ескалације сукоба у Звечану 29. маја, о чему смо опширно писали у прошлом броју „Илустроване Политике“, није било инцидената иако се Срби свакодневно окупљају испред зграда ових општина. И не само да се окупљају, већ су у протеклих недељу дана приредили и културно уметнички и спортски програм. У Лепосавићу су 5. јуна, организоване и радничке спортске игре у којима је у надвлачењу конопца учествовао и амерички Кфор, уз оцену америчке Амбасаде у Београду „да су у овој игри победници и Срби и Американци“.

За захтевом за нове изборе из Приштине за Београд су 6. јуна отишли специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Од српског председника затражили су да утиче на Србе да се врате у косовске институције, односно да претходно учествују на изборима – и то без предуслова.

Ескобар је поручио у Београду да мора одмах доћи до деескалације ситуације на северу Косова, што, како је навео, значи да новоизабрани албански градоначелници не обављају своју функцију из општинских зграда, да се из њих повуку припадници косовске полиције и да се обуставе протести грађана. Ескобар је у обраћању медијима у Амбасади САД у Београду рекао да се САД и ЕУ надају и новим изборима и да желе да Срби на њима учествују.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању