У ритму ветра и таласа
КРСТАРЕЊЕ ЕГЕЈЕМ И МЕДИТЕРАНОМ

Ово јединствено путовање започињете тако што ћете изнајмити чамац по вашем избору у турским маринама на Егејском или Медитеранском мору. Избори су готово бесконачни; опције се крећу од „гулета,“ дрвених јахти специфичних за турски регион Бодрума са две или три кабине, до суперјахти које задовољавају све луксузне потребе. Увек је добра идеја изнајмити цео брод са породицом и пријатељима, а затим одлучити о рути.

За назив „плаво путовање“ заслужна је група познатих турских писаца и песника касних педесетих година прошлог века, и односи се на специфичан морски одмор на броду. Ово искуство омогућава туристима да се препусте задивљујућем ритму ветра и таласа, спавају на палуби с погледом на звездано небо, уроне у аутентична искуства и уживају у свежим морским плодовима овог региона, величанственим пределима и одличним јелима од маслиновог уља, употпуњених изузетним турским винима.

Бодрум, врхунска дестинација за одмор у Турској, нуди бескрајне плаве пејзаже и задивљујуће живописне беле куће свуда унаоколо, докле год вам поглед сеже, те стога није изненађујуће што су управо ту рођена турска „плава путовања“. Бодрум је дестинација место које симболизује лето, плаву боју и турски гулет, класичну дрвену јахту. Привлачећи небројене морнаре и посетиоце сваке године у своје блиставе тиркизне увале, Бодрум је синоним за гламур – луксузне марине, луксузни шопинг, бурни ноћни живот и у отмене вечере у ресторанима са Мишелин оценом. Овде можете везати свој чамац и пливати у дубоким водама на запањујућим „плавим стајалиштима“ као што су Гумушлук, Јаликавак, Туркбуку, Голтуркбуку, Ортакент, Битез и Акјарлар. Бодрум је и одлично место за роњење, а унутар историјског замка из 15. века налази се врхунски подводни археолошки музеј.

Полуострво Датча, где се Егејско море сусреће са Медитераном, је још једна значајна станица за „плаво путовање“. Чувен по својим вековним стаблима маслина и бадема, величанственим заливима и историјским благом, регион чува сјај прошлости историјским каменим вилама и калдрмисаним улицама. Заливи као што су Курубук, Паламутбуку, Хајитбуку и Кизилбук су међу станицама које су на свакој туристичкој мапи означене као места која морате видети.

Настављајући своје „плаво путовање“ до Мармариса, лучког града на Егејском мору, наићи ћете на прелепе заливе, укључујући залив Хисарону, залив Чифтлик, луку Серче, Бозуккале и острво Седир, где свакако треба изаћи на обалу и разгледати рушевине древних градова као што су: Фискас, Бибас, Амос и Кастабос.

 

Фотографије: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању