Krstarenje Jonskim ostrvima

Periferija Jonskih ostrva, jedna je od 13 pokrajina u Grčkoj. Smeštena je na krajnjem zapadu i obihvata sva Jonska ostrva (osim Kitere). Ako se u obilazak dolazi sa kopna,stiže se preko Preveze (što znači prolaz), grada koji je sedište pokrajine Epir. Nalazi se u južnom delu pokrajine, odnosno na moreuzu u zalivu Artana, obali Jonskog mora i posebno je zanimljiv. Za vreme vladavine rimljana u II veku p.n.e. grad se zvao Nikopolj (grad pobede), a iz tog perioda poznata je čuve- a bitka u kojoj je Oktavijan Avgust, prvi rimski car, pobedio Marka Antonija i kraljicu Kleopatru. Zatim dolazi do vladavine Vizantijaca i Turaka Osmanlija o čemu svedoče i ostaci tvrđave. Čuvena bitka kod Preveze, između Turaka i hrišćana, 1538. godine desila se pod Papinim vođstvom, a deo savremene Grčke, Preveza je postala tek 1913. godine. akon Preveze, put se dalje mora nastaviti prema Lefkadi i gradiću Nidri do brodova koji vode u obi- azak Jonskih ostrva. Na programu su bliža ili dalja ostrva, od sedam najvećih: Krf (sa Paksi i Antipaksi ostrvima) čini zasebnu opštinu, ali pripada grupi Jonskog arhipelaga sa Lefkadom, Kefalonijom, Itakom i manjim: Meganisija, čuvenim Skorpiosom, zajedno sa više manjih ostrva i većim Zakintosom, koji je najjužnije. Prostrani kruzer „Nidri star“ sa tri palube, na koji staje oko 500 turista, u obilazak kreće na put ujutro i vraća se uveče, ali nakon toliko toga što se vidi i doživi, utisak je kao da smo boravili nekoliko dana na svakom od njih.

Lefkada

Omiljeno letovalište mnogih turista, Lefkada, četvrto je po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, ovršine oko 300 km2. Odvojena je od opna uzanim moreuzom koji je premošćen pokretnim mostom na baržama, li se do ostrva može stići i tunelom ugim 1200 metara, koji je izgrađen spod mora. Lefkada je dobila ime po vom najjužnijem rtu, Lefkatasa, koji e u antičko doba nosio naziv Lefkos etra (beli kamen) jer je ostrvo uglavnom prekriveno belim stenama i zelenim rastinjem. Krševito i brdovito ostrvo sa nekoliko malih plodnih dolina čuveno je po netaknutoj prirodi i prelepim peščanim plažama: Porto Kaciki, Egremni, Katisma, Pefkulia, Jalos i Milos. Kristalno čisto more Kruzerom u peć inu oje je ovde neverovatno plavo – tirkizne boje sa belim sitnim peskom koji se na suncu presijava poput safira, pa i ne čudi što su i najbogatiji ljudi, poput Ronalda Avramovića i čuvenog Đorđa Armanija upravo na Lefkadi izgradili svoje vile za odmor.

Postojbina Odiseja – Itaka

Put se nastavlja prema ostalim ostrvima, a prostor između susednih ostrva zabeli se od jedrilica i surfera koji kreću na plovidbu u popodnevnim satima kada svakodnevno duvaju povoljni vetrovi.Opština Itaka sastoji se od ostrva Itaka i okolnih manjih ostrva i hridi. Ostrvo koje krije pećinu, podzemno jezero nimfi – Melisani, ali svoju slavu duguje grčkim mitovima, pa je širom sveta poznato po Homerovim epovima „Ilijadi“ i „Odiseji“, kao postojbini grčkog heroja Odiseja. Itaka u literaturi označava žudnju za zavičajem i povratak, a nastanjena je još od drugog milenijuma p. n.e. U Mikenskom periodu bila je sedište oblasti Kefalonije, Rimljani su je osvojili u drugom veku, a kasnije, postaje deo Vizantijskog carstva. Normani su vladali u 12. i 13. veku,a posle kratke vladavine Turaka, Venecije, Francuza i krajem 19. veka Engleza, postojbina Odiseja, tek 1864. godine, pripojena je Grčkoj. Zbog bogate istorije, ali i prelepe plaže, do koje se dolazi samo preko mora,b gde je pesak toliko sitan da kada ulazite u vodu imate osećaj da hodate po belom somotu, Itaka je izuzetno atraktivna za turiste i to je jedan poseban doživljaj koji nikako ne treba propustiti.

Kefalonija

Južno od Lefkade i Itake dolazi se do Kefalonije, ostrva mira i spo-koja, a ujedno, najvećeg ostrva Jonskog arhipelaga, površine oko 780 km2. Nazvano je prema mitološkoj figuri Kefalusu, a moguće je i da naziv ima veze sa izgledom, pa ga nazivaju i „ostrvo sa glavom“ (kefalus na grč-kom znači glava). Glavni grad i luka na ostrvu još od 1757. godine je Agrostoli, koji je pretrpeo velike štete nakon zemljotresa 1953. godine, ali najpopularnije i najšarmantnije me-sto Fiskardo, u koje smo se usidri-li, nije stradalo.

Nastavak pročitajte u broju 3120.