ИМА ЛИ НАДЕ ЗА АВГАНИСТАН
Крвава борба за територије

Усред налета талибана, највиши амерички генерал се повукао из команде у Авганистану. Симболична церемонија је приближила крају најдужи амерички рат у иностранству, започет формално у септембру 2001.

Прошло је 20 година откако је америчка Влада покренула „операцију Трајна слобода“ која је циљала тадашњу талибанску Владу због скривања Осаме Бин Ладена, за кога се сматра да је био организатор напада 11. септембра. Бин Ладен је убијен у америчком ваздушном нападу 2. маја 2011. Председник САД Џо Бајден је одредио 31. август као датум окончања ове војне мисије.

Талибани садашњом офанзивом успостављају контролу над територијом већом него икад од почетка сукоба. Нејасно је да ли ће САД успети да увере авганистанску Владу у наставак подршке са Запада.

Процењује се да сада има око 100 дневних сукоба широм земље на преко 650.000 квадратних киломтара и са више од 30 милиона житеља. Обе стране појачавају борбе, настојећи да добију што више територије уочи потенцијалних мировних преговора.

Према талибанском извору, они сада контролишу 85 одсто територије. Њихове милиције су почетком јула контролисале 250 од 398 округа у земљи, мада те тврдње нису проверене.

Грађани су уверени да је време да се борбе окончају и да обе стране понуде уступке. „Тада се нешто може урадити. У супротном, нема наде,“ рекао је један житељ Кундуза, града на северу Авганистана.

Но, инсистирање Талибана да мир може доћи само успостављањем „Исламског Емирата“ је анатема многим Авганистанцима који се присећају претходне сурове владавине по строгом исламском закону те милитантне групе између 1996. и 2001. То значи да ће се о политичкој будућности земље вероватније одлучивати на бојном пољу него за преговарачким столом.

Милитантна група је муњевитом офанзивом заузела огромну територију док се трупе САД и НАТО (међу њима и из Хрватске, Словеније и Црне Горе) убрзано повлаче. Последњих недеља талибани су заузели низ округа у стратешким северним и северозападним регионима. То је побуњеницима, којих има око 75.000 наспрам 300.000 регуларних снага, омогућило да се прошире далеко изван својих традиционалних јужних упоришта.

Талибани и даље одбијају „отворене“ предлоге за привремену управу, које су изнели преговарачи у име председника Републике Ашрафа Ганија, све док не буду одржани нови избори.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању